• 1
 ≫ 

Crnogorci menjaju zakon, ubuduće bez oglašavanja slobodnih radnih mesta

 ≫ 

Predviđa se i zasnivanje ugovora o radu van prostorija poslodavca - rad na daljinu, rad od kuće i rad u domaćinstvu

  • 1

Predlog novog zakona o radu crnogorske vlade predviđa da se ubuduće radni odnos zasniva bez oglašavanja slobodnih radnih mesta, osim u preduzećima ili ustanovama koje su u državnom ili u vlasništvu lokalne samouprave, kaže ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.

- U tim situacijama rok za oglašavanje će biti tri dana, što će reći da je skraćen. Zakon je predvideo 50-ak slučajeva gde će se raskidati radni odnos bez vođenja disciplinskog postupka, po skraćenoj proceduri - rekao je Purišić, javlja portal Cdm.

Dodaje da predlog zakona ima 40 više normi nego postojeći, i da je gotovo 85 odsto postojećih normi izmenjeno.

Prema njegovim rečima, trajanje ugovora o radu na određeno vreme produženo je na 36 meseci sa dosadašnjih 24 meseca.

Takođe predviđa zasnivanje ugovora o radu van prostorija poslodavca - rad na daljinu, rad od kuće i rad u domaćinstvu kao posebnu vrstu ugovora o radu, zatim zaključivanje ugovora o radu preko Agencije za privremeno zapošljavanje, ali ne duže od 24 meseca.

Prema novom predlogu, kaže Purišić, godišnji odmor kao neprikosnoveno pravo zaposlenog ne može se zameniti novčanom nadoknadom.

- Zakon propisuje i isplatu zarade isključivo preko žiro računa, a obračun zarade će imati snagu izvršne isprave, zatim zaštitu od prestanka radnog odnosa na određeno vreme dok traje trudničko i porodiljsko odsustvo - naveo je Purišić.

Dodaje da je predviđena i posebna zaštita zaposlenog kod poslodavca, Inspekcije rada, Agencije za MRRS i sudova, te da će sporazumni raskid radnog odnosa proizvoditi dejstvo samo kad se overi kod nadležnog organa.

Premijer Duško Marković je, komentarišući predlog zakona, ocenio da globalni trendovi, zbog interesa kapitala, pretvaraju čoveka u "mašinu za rad" i da je cilj vlade prilikom izrade zakona o radu bio humanizacija procesa rada.

- Mi šaljemo drugačiju sliku - da treba više poštovati onoga ko neposredno učestvuje u stvaranju nove vrednosti - rekao je Marković.

Video: Skupština Crne Gore pljunula na istoriju

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>