• 12

Mali: Po stopi rasta delimo prvo mesto u Evropi

"Sjajni rezultati, što nam privreda više raste, otvara nam se i sve više radnih mesta"

  • 12

Ministar finansija Siniša Mali je ocenio da je privredna aktivnost u trećem kvartalu ove godine zabeležila rast velikih razmera, te da prema aktuelnim statističkim podacima Evrostata (Evropski zavod za statistiku) Srbija deli prvo mesto u Evropi po stopi rasta koja je 4,8 odsto, koliko ima i Mađaraska.

- Ovo je zaista ogroman uspeh i neverovatna vest za našu zemlju. Prema najnovijim podacima, stopa rasta iznosi 4,8 odsto, što je i više nego što smo prognozirali. Ovaj intenzivni privredni rast je praćen snažnom investicionom aktivnošću i većom ličnom potrošnjom domaćinstava. Sve to pokazuje da u 2019. godini privredni rast može da bude i veći od projektovanih 3,5 odsto, i da dostigne 3,7 - 3,8 odsto, a sledeće godine da premaši 4 odsto - rekao je Mali.

Kako je saopštio Republički zavod za statistiku, posmatrano po delatnostima, u trećem kvartalu je na godišnjem nivou značajan realni rast BDP zabeležen u sektoru građevinarstva, čak 34,7 odsto, dok je rast u sektoru informisanja i komunikacije 7,7 odsto, a u trgovini na veliko i malo, saobraćaju i skladištenju i uslugama smeštaja i ishrane 5,4 odsto.

Biznis

Foto: Pixabay

- Ovo su zaista sjajni rezultati, što nam privreda više raste, otvara nam se i sve više radnih mesta. Napravili smo, u tom smislu, ozbiljan pomak, jer je stopa nezaposlenosti pala ispod 10 odsto i sada je 9,5 odsto. Ne želimo da se zaustavimo, te uvodimo brojne olakšice za privredu i nova zapošljavanja, što će dovesti do novog poleta ekonomije i njenog rasta - naveo je ministar.

Zahvaljujući povoljnim kretanjima u realnom sektoru i zakonskim predlozima, koji su trenutno pred poslanicima, privreda će biti dodatno rasterećena, ocenjuje ministar.

- Očekujemo prelivanje njihovih pozitivnih efekata na tržište rada i dalje smanjenje nezaposlenosti. Sada je jasno da je skepticizam pojedinaca bio apsolutno suvišan i neopravdan, jer smo pokazali da se može, ako se osmisli dobar ekonomski plan, i uspešno se radi na njegovoj realizaciji - naveo je Mali.

Prema njegovim rečima, narednih dana biće predstavljen i Nacionalni investicioni plan, iz koga će se videti namera države da podiže reference zemlje, i podstakne njen dalji napredak i razvoj.

- U narednih pet godina imaćemo velike investicije, usmerene pre svega na bolji životni standard građana Srbije. To će doprineti otvoranju novih radnih mesta širom zemlje, i pružiće dodatni impuls privrednom rastu - ocenio je Mali i zaključio da kreiranjem odgovornog i predvidivog poslovnog ambijenta, sada možemo da se nadamo još bržem ekonomskom razvoju.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Biljka

    Sinisa,zar zaista mislite da narod uziva sa primanjima? Pa pobogu cim nam podignete penzije i plate sve duplo poskupljuje. To nigde u svetu nema. Za vas dzep to poskupljenje ne znaci nista, a mi jedva izlazimo na kraj. Ako se ovako nastavi, dzaba ta radna mesta. Bicemo na kraju zemlja staraca bez povratka i nastanjena samo migrantima.

  • Zadnje vreme

    Ni deca više ne veruju u bajke koje nam servirate

  • ⚫🏁⚫

    Napred Partizan!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke