• 0
 ≫ 

Ovako Rim staje na put plastičnom otpadu: Voznu kartu plati smećem

 ≫ 

Ekološku inicijativu, kojom pokušava da se reši gradski problem smeća, pokrenula je gradonačelnica Rima Virdžinija Rađi u ime rimskog preduzeća za javni prevoz Atac

  • 0

U glavnom gradu Italije Rimu putnici javnog prevoza mogu plastične boce da zamene za vozne karte. Reč je o aplikaciji MyCicero kojom korisnici mogu da skeniraju svoj lični barkod na posebnom uređaju za recikliranje, stave plastične boce u automat i kupiti digitalnu voznu kartu.

Ekološku inicijativu, kojom pokušava da se reši gradski problem smeća, pokrenula je gradonačelnica Rima Virdžinija Rađi u ime rimskog preduzeća za javni prevoz Atac.

Naime, smeće se baca po ulicama Rima, stotine tona smeća leži okolo jer ga niko ne skuplja, a ovakva slika uobičajena je čak i u blizini drevnih spomenika. Tokom pilot projekta koji će trajati 12 meseci uređaji za recikliranje biće smešteni na tri stanice metroa.

Program "+Ricicli +Viaggi" (više recikliranja, više putovanja) pitnicima omogućuje da plastičnu bocu zamene za kredit od pet centi.

Standardna karta, koja vredi za jednu vožnju metroom ili za 100 minuta tokom kojih se neograničeno možete voziti autobusom, košta 1,5 evra, tako da je za kupovinu jedne karte dovoljno 30 boca.

(Telegraf Biznis/Novac.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>