• 1
 ≫ 

Kinezi ljuti: Dosta je, Gorenje mora da ima plus

 ≫ 

Doveli su u pitanje novu fabriku

  • 1

Slovenači proizvođač kućnih aparata Gorenje i ove će godine poslovati s velikim gubitkom. Kineski vlasnik, korporacija Hisense, to želi da promeni pa cilja na dobit od 30 miliona evra u 2020.

Kako je u ponedeljak na konferenciji za novinare kazao direktor Gorenja Lan Lin, računa se da će Gorenje ove godine imati 40 miliona evra gubitka, dok je cilj da se sledeće napravi prelom u poslovanju i zabeleži dobit od 30 miliona evra.

Kako je pojasnio, to bi se postiglo modernizacijom parka i većim učinkom poslovanja, ali i smanjivanjem broja zaposlenih, što se u prvom redu odnosi na one u upravi, ljude koji rade na poslovima zaštite, odnosno tzv. "bele okovratnike".

U tu kategoriju zaposlenih računa se da spada oko hiljadu ljudi u Valenju, među kojima je od 20 do 30 odsto po sadašnjim procenama "prekobrojnih".

Gorenje u Sloveniji zapošljava više od 6.000 radnika, a još 4.000 u drugim evropskim zemljama, prvenstveno u Češkoj i Srbiji. Računa se da je u Velenju oko hiljadu radnika zaposlenih u upravi. Deo bi bio otpušten uz otpremnine, a deo premešten u Ljubljanu, gde će se iduće godine uspostaviti uprava za sve Hisenseove kompanije u Evropi.

Ukoliko se ne postigne profitabilnost poslovanja u Gorenju, u pitanje bi mogla doći i gradnja nove fabrike Hisenseovih televizora u Valenju iduće godine, u kojoj bi došlo do novog zapošljavanja, upozorio je Lan Lin.

(Telegraf Biznis/Jutarnji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    10. decembar 2019 | 17:59

    SVET SE GURA U RECESIJU ZBOG CARINSKOG I EKONOMSKOG RATA AMERA I KINE I EMBARGA RUSIJI!!! AKO SE OVAKO NASTAVI IMACEMO SVETSKU EKONOMSKU KRIZU NEMINOVNO!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>