• 2
 ≫ 

Neuobičajene stavke: Predstavljen budžet SAD, gde ide 1,4 biliona dolara?

 ≫ 

Predlog zakona sadrži stavke koje odražavaju odnos snaga u Vašingtonu, nudeći poslanicima mnogo šta da glasaju i za, i protiv.

  • 2

Čelnici Predstavničkog doma Kongresa SAD predstavili su federalni paket budžetske potrošnje za 2020. godinu u iznosu od 1,4 biliona dolara uz neuobičajeno veliko opterećenje stavki koje su dodate u poslednji čas.

Glasanje u Predstavničkom domu zakazano je za danas o sveobuhvatnom Zakonu o budžetu na 2.313 stranica.

Budžet bi trebalo da predsedniku Donaldu Trampu omogući finansiranje izgradnje ograde na granici Sjedinjenih Država i Meksika.

Nije sigurno da će Tramp potpisati zakon o budžetu jer prekidom finansiranja može da blokira federalne vlasti boreći se i time protiv procedure pokrenute za njegovo smenjivanje, koju vode opozicione Demokrate, većina u Predstavničkom domu.

Penzionisani rudari uglja i sindikalni protivnici poreza iz doba Obame na skupe vrste zdravstvenog osiguranja imaju velike budžetske dobitke iz pregovora lidera Kongresa i Bele kuće tokom vikenda.

Zakon o budžetu bi podigao uzrast za kupovinu duvanskih proizvoda sa 18 na 21 godinu i dao poslovne pogodnosti finansiranju izvoza, osiguranju od poplava i imigrantskim radnicima.

Spisak dodataka predlogu budžeta porastao je tokom vikenda i obuhvatio trajno ukidanje poreza na skupe pakete zdravstvenog osiguranja i finansiranje zdravstvene zaštite i penzija za oko 100.000 penzionisanih članova sindikata rudara uglja čijem penzionom fondu kojima preti nelikvidnost.

Porez na medicinske proizvode i planove zdravstvenog osiguranja bi se trajno ukinuo.

Donald Tramp Foto: Tanjug/AP

Deficit federalnog budžetskog paketa bi porastao skoro 400 milijardi dolara tokom 10 godina kako bi se ukinula tri takozvana poreza "Obamakera" uz prateći paket da bi se produžilo nekoliko povoljnih poreskih olakšica o kojima se još pregovara.

Porezi iz ere Obame ranije su samo u načelu suspendovani. Zakoni o tome su ublaženi odredbama koje odražavaju podeljenu moć u Vašingtonu.

Republikanci su održali status kvo u nekoliko bitki o pobačaju i o finansiranju Trampovog pograničnog zida. Demokrate koje kontrolišu Predstavnički dom su uspele da izdejstvuju 3,1 odsto povišice za savezne civilne službenike i prvu ratu finansiranja istraživanja o nasilju izazvanom oružjem posle više od dve decenije protivljenja lobiju ljubitelja naoružavanja građana.

Sveobuhvatan zakon o budžetu, u dva paketa u političke i taktičke svrhe, deo je velikog konačnog ovogodišnjeg naleta zakona koji ove sedmice prolazi Kongres uprkos ogorčenim stranačkim podelama i proceduri za smenjivanje Trampa. U četvrtak je glasanje o novoj verziji Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini, dok Senat uskoro sprema da pošalje Trampu godišnji zakon o odbrambenoj politici.

Jezgro troškova budžetskog paket-zakona sastoji se od 12 godišnjih zakona o izdvajanjima agencija koje Kongres donosi svake godine. Time se ispunjava dvostranački okvir utvrdjen jula o povećanju potrošnje federalnih službi za naredne dve godine od oko 100 milijardi dolara, umesto automatskog smanjenja potrošnje koja bi oštro smanjilo budžet Pentagona i drugih službi.

Dodaci budžetu uključuju razne odredbe koje su u Vašingtonu tražili poslovni i radnički interesi i njihovi lobisti.

U poslovnom delu je sedmogodišnje produženje zakona o Eksport-import banci koja pomaže finansiranje transakcija u koristi američkih izvoznika, kao i obnova vladinog programa osiguranja od terorizma. Finansijski problematični državni program osiguranja od poplava produžio bi se do septembra, kao i nekoliko viznih programa i za kvalifikovane i sezonske radnike.

Demokrate koji kontrolišu Predstavnički dom osvojile su veća sredstva za obrazovanje u ranom detinjstvu i razne druge domaće programe. Oni su takođe osvojili veća sredstva program zdravstvene zaštite "Medikaid" za siromašni Portoriko koji se bori da se oporavi od razronog uragana i ekonomskog pada.

Dok Republikanci slave povećanje rashoda za odbranu, a Demokrate za domaće programe, većina odredbi zakona o budžetskoj potrošnji uživa podršku obe stranke, uključujući povećanja rashoda za medicinska istraživanja, borbu protiv epidemije opioida i pomoć porodicama i za brigu o deci uz subvencije programima saveznih država.

Demokrate su osigurale i 425 miliona dolara za savezne države da nadograde svoje izborne sisteme, a pojačale su budžet za popis stanovništva za 1,4 milijarde dolara više od Trampovog zahteva. Osvojili su manja povećanja za Agenciju za zaštitu životne sredine, programe obnovljivih izvora energije i pristupačno stanovanje.

- Povećavamo sredstva za prioritete koji će našu zemlju učiniti sigurnijom i jačom i pomoći marljivim porodicama da napreduju - rekla je predsedavajuća jednog odbora Nita Lovi.

Ishod u najnovijem poglavlju dugogodišnje bitke oko Trampovog graničnog zida je da se za to da još 1,4 milijarde dolara, koliko i ove godine, uz očuvanje Trampove mogućnosti da za to koristi i neke druge budžetske stavke i time nekoliko puta poveća taj iznos.

To je udarac za liberalne protivnike zida, ali prihvatljiv kompromis za pragmatično orijentisane demokrate koje su želele da s druge strabe dobiju 27 milijardi dolara povećanja za domaće programe.

Budući da desetine Demokrata mogu glasati protiv pograničnog zida, te je, da bi se to nadoknadilo, novac za to povezan sa skoro 700 milijardi dolara budžeta Pentagona što garantuje da će dobiti potrebne dodatne glasove Republikanaca.

(Telegraf Biznis/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pepe

    17. decembar 2019 | 15:27

    Valjda će svet jednom shvatiti da oni žive na grbači ostalog dela sveta pa mogu da troše ono što nisu zaradili.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>