• 0
 ≫ 

Direktor Beogradske berze: Nadamo se novim IPO, a Telekom jako, jako dugo želimo na berzi

 ≫ 

"Berza je elementarna stvar. Higijena nacionalne ekonomije"

  • 0
Siniša Krneta, Beogradska berza Foto: Promo/Beogradska berza

Beogradska berza obeležila je 125 godina od osnivanja i 30 godina od ponovnog otpočinjanja rada, a njen direktor Siniša Krneta, govorio je za Telegraf Biznis koliki je značaj berze za jedno društvo, ali i koga priželjkuju na istoj.

- Berza je elementarna stvar. Higijena nacionalne ekonomije. Ukoliko želimo da budemo razvijeno društvo, bogato poput razvijenih srećnih pojedinaca nemamo šansu da to postignemo bez središnje tačke tržišta kapitala - rekao nam je on.

  • Kako to postići?

- To nije teško. Potrebno je samo prepoznati mehanizme. Mi smo 30 godina u tranziciji, a iz čega ka čemu? Ja sam razumeo to mislim da je to ključna poruka - tranzicija u tržišnu ekonomiju. Ako je to zaista istina i ako stremimo ka tome da kažemo da živimo u zemlji tržišne ekonomije onda samo pod usulovom da berzu imamo u središtu ekonomije moći ćemo da imamo istinu, odnosno ono što kreira bogato društvo -

  • Ipak, berza nije popularna među građanima Srbije, kako ih motivisati da trguju?

- Borimo se sa finansijskom nepismenoću i za takvo nešto ne treba kriviti građane. S druge strane, ključni problem naše zemlje već dve decenije je nedostatak finansijskog materijala, nedostatak broja kvalitetnih investicionih alternativa, akcija, obveznica, hartija od vrednosti koje bi privukle pažnjju i građana i profesionalnih investitora upravo u tom smeru da motivišemo i državu i privatni sektor da finansiranje svog rasta i razvoja obave prikupljajući kapital na tržištu i trgujući upravo na berzi.

  • Da li to važi za Komercijalnu banku? Da li je berza zapravo način da je dobro "udomimo"?
  • Siniša Krneta, Beogradska berza Foto: Promo/Beogradska berza

- Imamo čitav niz predloga kako bi to trgovanje Komercijalne banke na berzi moglo da dosegne nove visine i kako bi Komercijalna mogla da iskoristi upravo tržište kapitala i berzu kao odskočnu dasku za širenje svog poslovanja. I to važi za sve banke, ne samo nju.

  • A Telekom?

- Telekom je posebna priča. Mi Telekom već dugi niz godina, jako, jako želimo na berzi.

  • Nadate li se novom IPO u sledećoj godini?

- Da! Nadamo se novim javnim incijalnim ponudama (množina) koje bi došle i iz državnog i privatnog sektora.

Berza kao svedok naših epoha

Berza je obeležila jubilej uz veliki broj zvanica, među kojima su bili predstavnici Vlade, Narodne banke Srbije, ministarstava, finansijskih institucija i medija.

Prisutnima su se obratili Dragana Stanić, viceguverner NBS, Siniša Krneta, sadašnji direktor Beogradske berze, Branislav Ćosić, prvi direktor Beogradske berze i Dragoljub Vukadinović, predsednik Metalac grupe. Prikazan je i film o ovoj instituciji od nacionalnog značaja, koja kroz tri veka svedoči o promenama našeg društva.

Govornici su podsetili da je istorija berze zapravo istorija i ove zemlje, satkana od mnogih zanimljivih i neobičnih priča.

Jedna od kompanija koja je bila i prvi klijent Beogradske berze nakon obnove rada 1989.godine, bila je i kompanija Metalac.  Prvo kroz trgovanje kratkoročnim hartijama od vrednosti preduzeća, potom kupovinom obveznica stare devizne štednje u ime akcionara a zatim  i uključenjem akcija Metalca na tržište berze.

- Za našu kompaniju, prisustvo na Beogradskoj berzi je od višestruke koristi. Veoma smo zadovoljni saradnjom u proteklom periodu, jer je transparentnost u radu i Metalca i Beogradske berze kroz informacije koje pruža, na visokom nivou. U budućnosti, želja nam je da privreda Srbije ekonomski jača, kako bi i berza, koja je neraskidivo povezana sa privredom zemlje, prosperirala - izjavio je Dragoljub Vukadinović, predsednik Metalac grupe.

Kroz svoju dugu istoriju, Beogradska berza je delovala kroz mnoge značajne trenutke u istoriji naše zemlje. Bila je svedok različitih epoha, društvenih kretanja, ratova, ali i prosperitetnih godina. Ali uvek je bila fabrika energije srpskog finansijskog tržišta, ideja i inovacija koje nudi i državi i privredi i građanima.

U godinama koje dolaze čeka je veliki izazov: da bogato nasleđe unapredi, i dalje ostane pokretač srpske privrede.

(V.B)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>