• 0

Katastrofe progutale naših 140 milijardi dolara

Mnogobrojni mrtvi, ali i veliki ekonomski izdatak kao posledica katastrofa u 2019.godini

  • 0

Prirodne katastrofe, ali i katastrofe koje je izazvao čovek u toku 2019. godine koštale su svet 140 milijardi dolara. Osim toga, odnele su i 11.000 života, kaže švajcarska osiguravajuća kuća Svis Re (Swiss Re).

Albanija Drač zemljotres Foto: Tanjug/AP

Ova kompanija sa sedištem u Cirihu saopštila je da su u njenom godišnjem pregledu utvrđene prirodne katastrofe kao što su tropski cikloni  i poplave koje su nanele 133 milijarde dolara ekonomskih gubitaka.

Osvrnuvši se na uticaj klimatskih promena koji još uvek nije potrvđen, Svis Re upozorava da je sve više dokaza da otopljavanje klime dovodi do tzv. sekundarne opasnosti, kao što su grad i suša. Ona naglašava da su ove sekudarne opasnosti izazvali više od polovine globalnih osiguranih gubitaka koji su ove godine iznosili 56 milijardi dolara.

Ceh ovogodišnjih katastrofa, izazvanih prirodom ili ljudskom delatnošću iznosio je, ipak, manje nego prošle godine, kada je ta cifra izašla do 176 milijardi dolara.

(Telegraf Biznis/Nova ekonomija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>