• 1

Najbogatije porodice Firence iz 1427. godine su i danas među najbogatijim

Novac je, zapravo, tradicija

  • 1
Firenca Krstionica Svetog Jovana ispred Duoma u Firenci, u kojoj je 6. jula 1439. potpisana unija između Istočne i Zapadne crkve, koja je bila kratkog veka. Foto: Pixabay

Najbogatije porodice u Firenci, poput porodica Bernardi i Graso, imaju tu tradiciju već 600 godina.

Kako prenosi QZ, prema nedavnoj studiji koju su sproveli italijanski ekonomisti Guljelmo Barone i Sauro Moćeti, u poređenju onih koji su platili porez u Firenci 1427. i 2011. godine primećeno je da su najbogatije porodice tog grada ostale nepromenjene.

- Prezimena ljudi danas sa najvećim zaradama među poreskim platišama su se već nalazila na vrhu lestvice i pre šest vekova - objasnili su autori istraživanja.

Firenca porez najbogatije porodice Ni zanimanja se nsiu mnogo promenila Printskrin: Vox EU

Do ovih rezultata se došlo zahvaljujući podacima iz 1427. koji su digitalizovani i postavljeni na internet kako bi pokazali dugoročne ekonomske trendove.

Od 900 prezimena koja su pronađena na spisku poreskih platiša 1427. godine sva se mogu i danas tu pronaći. Oko 52.000 Florentinaca nosi ta prezimena i danas, i iako nije 100 odsto sigurno da su oni njihovi potomci, velika je verovatnoća da jesu.

(Telegraf.rs/QZ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    22. decembar 2019 | 22:28

    " iako nije 100 odsto sigurno da su oni njihovi potomci, velika je verovatnoća da jesu." - Е то је народ...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>