• 1

Dostava se otela kontroli: Vozači žure da isporuče pošiljku, prave haos na ulicama

Amazon krive za 60 sudara u kojima su učestvovali njihovi radnici

  • 1

Vodeća multinacionalna kompanija Amazon želela je da izađe u susret zahtevima potrošača i obezbedi brže dostavljanje poručene robe (Next-Day Delivery), međutim, očigledno na račun bezbednosti svojih radnika.

Istraga je pokazala da se od 2015. godine desilo 60 sudara jer su zaposleni žurili da isporuče pošiljke u roku, a ti sudari rezultirali su fatalnim ishodima: 13 ljudi je poginulo, a neki su pretrpeli teže povrede. Ove tvrdnje potkovane su javnim evidencijama, sudskim dokumentima, internim beleškama, kao i svedočenjima aktuelnih i bivših radnika Amazona. Kako se napominje, neki od sudara mogli su biti potpuno sprečeni.

Rukovodioci Bezosove kompanije odbili su da usvoje predložene mere bezbednosti za vozače, uključujući i polaganje testa na drogu. U izveštaju se navodi i da je Amazon, u želji da angažuje što više vozača, zaposlio jednog sa noćnim slepilom, kao i vozača koji je priznao da koristi medicinsku marihuanu.

U izjavi za BuzzFeed News, portparol kompanije negira tvrdnju da je prioritet stavljen na brzinu rada i ispunjavanje kvote dostavljanja, a ne na bezbednost, ističući da se u Amazonu uvek "insistira na sigurnosti zaposlenih".

Istraga otvara i pitanje Amazonove interne GPS aplikacije koja ponekad vozače navodi da prave prekršaje, poput polukružnog okretanja ili skretanja ulevo, na mestima gde je to zabranjeno. Nakon što su zakonodavci poslali pismo Džefu Bezosu, vlasniku kompanije, tražeći informacije o bezbednosnim merama, portparol se ponovo oglasio vrlo kratko, rekavši da je "bezbednost Amazonu na prvom mestu".

U oktobru ove godine, na dete starije od 3 godine naleteo je vozač Amazona i usmrtio ga, jer se okretao polukružno.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    E to je pravi rudnik !!! Čitao sam puno o njemu... Ogroman mobing i iživljavanje nad radnicima! Strašno...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke