• 43

Program "Srbija 2025": Kako će biti podeljeno 14 milijardi evra iz novog investicionog plana

Najveću pažnju svakako su privukle najave da će prosečna plata u Srbiji do kraja implementacije ovog programa iznositi oko 900 evra, dok će taj iznos za penzije biti od 430 do 440 evra

  • 43
Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug/Tanja Valic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Srbije Ana Brnabić predstavili su danas novi investicioni plan "Srbija 2025". Vrednost projekata i investicija predviđenih ovim planom iznosi 14 milijardi evra. Ovaj iznos biće implementiran u narednih 5 godina počevši od 2020. godine.  Najveću pažnju svakako su privukle najave da će prosečna plata u Srbiji do kraja implementacije ovog programa iznositi oko 900 evra, dok će taj iznos za penzije biti od 430 do 440 evra.

A, ovako će biti raspodeljena ostala sredstva koja predviđa novi investicioni plan "Srbija 2025".

Mladi prioritet

 

Prema rečima predsednika Vučića, prioritet ovog plana jesu mladi u Srbiji, pa je tako predviđeno 700 miliona evra za izgradnju stanova za mlade parove, a država će nastaviti da izdvaja nova sredstva za finansiranje veštačke oplodnje, zatim za zaštitu i prevenciju dece obolele od autizma. Za novorođenu decu biće izdvojeno 200 miliona evra, a za nove vrtiće predviđena su ulaganja od 60 miliona evra.

trudnica

Za novorođenu decu biće izdvojeno 200 miliona evra - Foto: Pixabay.com

- Želimo da mladi bračni parovi lakše steknu krov nad glavom i odvoje se brže od roditelja i da ranije počnu da rade i ranije da dobijaju decu - rekao je Vučić.

Nove klinike, bolnice, klinički centri

 

U zdravstvo će biti uloženo dodatnih 600 miliona evra, a do 2025. godine sagradiće se 16 novih bolnica, šest novih klinika i dva nova klinička centra.

Klinički centar Niš

U zdravstvo će biti uloženo dodatnih 600 miliona evra, a do 2025. godine sagradiće se 16 novih bolnica, šest novih klinika i dva nova klinička centra - Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Infrastruktura, poljoprivreda, kanalizacioni sistemi, energetika

 

Za infrastrukturu biće izdvojeno devet milijardi evra - u nove autoputeve, kao i rekonstrukciju 5.000 klilometara postojećih puteva i železnicu.

Od toga će oko 5 milijardi biti izdvojeno za putnu infrastrukturu, dok će za železničku biti izdvojeno 3,5 milijardi, a u ovu cifru uračunata je i izgradnja metroa u Beogradu koja vredi 1,3 milijardi evra. Vučić je rekao da će za ulaganja u vodni saobraćaj biti ozbezbeđeno 274 milona evra, a kada je reč o vazdušnom saobraćaju, tu će biti kroz budžet obezbeđena sredstva za nastavak razvoja.

Autoput

Za infrastrukturu biće izdvojeno devet milijardi evra - u nove autoputeve, kao i rekonstrukciju 5.000 klilometara postojećih puteva i železnicu - Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Kada je reč o sektoru poljoprivrede, za infrastruktu će tu biti ukupno uloženo 300 dodatnih miliona evra mimo budžeta, a novac će između ostalog ići najviše za navodnjavanje, 86 miliona evra, 70 miliona za komasaciju, 50 miliona evra za traktrore za poljoprivrednike...

Za ulaganje u infrastrukturu u oblasti turizma biće izdvojeno 200 miliona evra što podrazumeva ulaganja u banje, sportske centre, planinske ski centre, arheološke lokalitete...

Prilikom prezentacije programa "Srbija 2025", rečeno je da je dodatnih 500 miliona evra biti predviđeno za ulaganje u oblasti energetike.

Vučić je kazao da će taj dodatni novac biti upotrebljen pre svega za dodatne kapacitete skladištenja gasa, za izgradnju novog bloka termoelektrane Kolubara B u Kaleniću, ali i brojne druge prioritetne projekte u izgradnji gasne mreže.

Za kanalizaciju i sisteme za preradu vode planirano je milijardu evra, a u novi sistem za navodnjavanje ide 300 miliona evra.

250 miliona evra za Srbe na KiM i u Republici Srpskoj

 

Za infrastrukturu na Kosovu i Meothiji plan predviđa 150 miliona evra, i to prema rečima predsednika podrazumeva ne samo sever već i južno od Ibra.

- Radićemo svuda gde možemo - u Gračanici, Ranilugu, Klokotu, Pasjanu, ali I Štrpcu, Sirinićkoj Župi, na celom KiM gde god žive Srbi - kazao je on.

Kosovo, Gračanica, grad, panorama, ulica

Za infrastrukturu na Kosovu i Meothiji plan predviđa 150 miliona evra - Foto: A. Nalbantjan

Vučić je najavio i dodatnih 100 miliona eva za saradnju sa Republikom Srpskom.

- Naša je obaveza da, zbog nešto lakše situacije, mnogo većeg nivoa investicija koje imamo, pomognemo RS njenim povezivanjem sa maticom, ne ugrožavajući teritorijalni integritet BiH - rekao je on.

Obrazovanje, digitalizacija, kultura, sport

 

Kada je reč o obrazovanju, biće investirano 600 miliona evra što između ostalog podrazumeva da se obezbedi brz internet za sve učenike i studente. Takođe, kako se navodi u planu, novac je izdvojen za digitalne udžbenike u 30.000 digitalnih učionica.

Za razvoj veštačke inteligencije obezbediće se 90 miliona, a do  2025. uložiće se 200 miliona evra u turističku infarstrukturu na planinama i rekama, kao i za razvoj banja.

Sergej Bubka u Ćupriji

Velika sredstva biće uložena i u sport, tako da će ljubitelji sporta uživati na prvom nacionalnom stadionu kao i na 8 novih gradskih stadiona i 4 nova trening centra - Foto: AP Tanjug

Velika sredstva biće uložena i u sport, tako da će ljubitelji sporta uživati na prvom nacionalnom stadionu kao i na 8 novih gradskih stadiona i 4 nova trening centra. Vučić je, među projektima čija realizacija sledi u narednom periodu, nabrojao nacionalni stadion u Beogradu, gradske stadione u Subotici, Leskovcu, Zaječaru, Kraljevu, Loznici, Kruševcu, Vranju, Novom Pazaru.

Takođe, biće izgradnjena multifunkcionalna dvorana u Košutnjaku, Nacionalni odbojkaški centar, Atletski centar Ćuprija, kompleks bazena u Vrnjačkoj Banji, Košarkaški nacionalni trening centar, sportski centar Karataš, streljana u Boru...

U kulturu i novu koncertnu dvoranu biće uloženo 300 miliona evra.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>