• 0

Bankari, srećna 2020: Ne, nećete biti mirni

Bankari širom sveta suočavali su se tokom ove godine sa najvećim smanjenjem radnih mesta u četiri godine, a njihove nevolje mogle bi da se nastave u 2020. godini jer zajmodavci pokušavaju da se izbore sa rastućom konkurencijom i usporavanjem ekonomije

  • 0
Banka prodaja nekretnina Foto: Shutterstock

Skoro 78.000 ljudi moglo bi da izgubi posao, pošto je više od 50 banaka otkrilo da planira da smanji svoju radnu snagu ove godine, navodi Blumberg pozivajući se na prijave kompanijama i sindikatima. To je najveći broj od 2015. godine, kada je otpušteno 91.448 zaposlenih u bankarskom sektoru.

Evropske banke će zabeležiti najveća otpuštanja, jer planiraju da smanje više od 63.500 radnih mesta ili skoro 82 procenata. Severnoameričke banke su na drugom mestu, pošto navodno planiraju da otpuste 7.700 ljudi.

Investiciona banka Morgan Stenli nedavno se pridružila drugim zajmodavcima u nastojanju da smanji broj zaposlenih, jer navodno planira da otpusti 1.500 (otprilike dva procenta) zaposlenih. Ali još uvek je daleko iza Dojče banke, koja je na vrhu liste planiranih smanjenja radnih mesta sa 18.000 zaposlenih, a koja će biti otpuštena do 2022. godine, u okviru remonta 8,3 milijarde dolara.

Cifre broja otpuštenih bi mogle biti i veće jer bi mnoge banke mogle da eliminišu poslove bez otkrivanja svojih planova.

Veliki rezovi mogu da se nastave u 2020. godini, jer neki analitičari veruju da se banke i dalje suočavaju sa "većom nesigurnošću". Na primer, švajcarske multinacionalne privatne banke kao i španska banka već su najavile smanjenja radne snage.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>