• 4

"Overeno" 45 miliona tona rude bakra i zlata u Srbiji

"Oćekujemo u 2020. početak radova na otvaranju rudnika"

  • 4
zlato

Foto: Pixabay

U gornjoj zoni ležišta Čukaru Peki kod Bora overeno je 44,7 miliona tona rude sa visokim sadržajem bakra i pratećim sadržajem zlata i srebra, izjavio je Tanjugu ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Ministar je rekao da kineska kompanija Ziđin intenzivno radi na projektu otvaranja rudnika Čukaru Peki, čija bi izgradnja mogla da počne u 2020. godini, a eksploatacija u drugoj polovini 2021.

Kaže da je za Ziđin otvaranje rudnika Čukaru Peki jedan od prioriteta, kao i prioriteta Srbija u oblasti rudarstva.

- Velika vest je da smo mi danas potpisali rešenje o utvrđivanju i overi rezervi rude u nalazištu Čukaru Peki, u gornjoj zoni overene su rezerve na oko 44,7 miliona tona rude sa visokim sadržajem bakra i pratećim sadržajem zlata i srebra - rekao je Antić Tanjugu.

Dodaje da današnja overa rezervi omogućava Ziđinu da u 2020. nastavi sa aktivnostima za otvaranje rudnika Čukaru Peki.

- Očekujemo u 2020. početak radova na otvaranju rudnika, a prvu eksploataciju bakra već u drugoj polovini 2021. Srbija će, sa tom novom proizvodnjom bakra, doći u poziciju da uticaj rudarstva na BDP značajno poraste. Naše procene su vrlo optimistične i očekujemo u narednih nekoiko godina da će rudarstvo sa sadašnjih dva odsto učesća u BDP-u porasti na nekih četiri do pet odsto - istakao je Antić.

Ministar dodaje da će to dati veliki doprinos ukupnom razvoju srpske privrede.

Podsećanja radi, Ziđin je u novembru najavio da će kompaniji partneru Friport Mekmoran platiti početnih 240 miliona dolara za udeo u donjoj zoni rudnika bakra i zlata Čukaru Peki u Timočkoj krajini, plus 0,4 odsto neto prihoda od prodaje kada počne proizvodnju, do ukupnog maksimalnog iznosa od 150 miliona dolara, navedeno je u podnesku kompanije objavljenom na Honkoškoj berzi, preneo je Rojters.

Ziđin majning je jedan od najvećih kineskih proizvođača zlata, koji tada je objavio da će od Friporta kupiti rudnik bakra i zlata u Srbiji za 390 miliona dolara, čime će značajno povećati svoje resurse oba metala.

Kompanija Ziđin, koja je strateški partner RTB-a Bor, već ima 100 odsto udela u gornjoj zoni ležišta koju je kupila od kanadskog Nevsuna, a u okviru tog paketa kupovine stekla je i 60,4 odsto donje zone.

Nakon završetka transakcije, kompanija će posedovati 100 odsto udela u resursima gornje i donje zone, poručili su iz Ziđina.

Najnoviji potez će, kako je saopšteno, omogućiti Ziđinu da poveća ukupni bakarni resurs pod njegovom kontrolom za 7,72 miliona tona ili 15,6 procenata, na 57,24 miliona tona, dok će se zlatni resursi kompanije povećati za 161 tonu ili 9,3 odsto, na 1.889 tona.

Kako je ranije objavljeno, u Ziđinu očekuju da će transakcija biti završena najkasnije do 29. februara 2020. godine.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sandra

    31. decembar 2019 | 15:12

    ...i tako nase zlato ode u ruke kinezima...tuzno...

  • febo

    31. decembar 2019 | 15:36

    Kinezima Kajak ,a nama🖕🖕🖕

  • ivan s

    31. decembar 2019 | 15:33

    Nema to nikakveveze sa Srbijom, isto kao što nalazišta nafte i zemnog gasa u Vojvodini nemaju veze ni sa Vojvodinom ni sa susednom joj Srbijom.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>