• 6

Najveća investicija u Srbiji i Evropi o kojoj se ćuti: Milioni evra, desetine novih radnih mesta

"Velika investicija za našu zemlju i otvaranje na desetine novih radnih mesta. Upravo, najveću šansu ima Srbija"

  • 6

Mnogo se govori o ulaganjima i investicijama za Srbiju i uopšte ovaj deo Evrope, ali čini se da se zaboravilo i na onu najveću.

Postoji investicija koja bi zapravo bila zajednička za nekoliko država, i smatra se najvećom u Srbiji, pa i u Evropi. Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije podseća za naš portal da bi to bio pravi privredni bum, a reč je o sređivanju sliva reka, pre svega Dunava.

- Već dugo godina je planirana invescija u Koridor 7, a koridor 7 je zapravo Dunav. Evropska unija je već obezbedila i odvojila 220 milijadi evra za sređivanje sliva Dunava - rekao nam je Rodić.

Kako je 532 kilometra plovnog puta kroz Srbiju, planirana je gradnja 14 luka, ali i kompletno menjanje flore i faune.

Takođe, neophodno je postaviti i izgraditi prečišćivače vode i otpada.

Novogodišnje jutro na novosadskom Dunavcu

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- To se ulaganjem podrazumeva. Ništa više ne sme da se izliva u Savu i Dunav. Te vode moraju da budu reke najmanje druge kategorije - kaže on.

Prema Rodićevim rečima, koji je zbog posla upućen detaljnije u plan projekta, ovo važi za najveću investiciju u Evropi.

- Pored plovnosti reke, tu je i ekološka zaštita. Zatim, podizanje luka za velike brodove, osim toga, svi gradovi pored Dunava moraju da regulišu otpad -
Dodaje da se podrazumevaju i obaloutvrde.

- To bi mogla da bude velika investicija za našu zemlju i otvaranje na desetine novih radnih mesta. Upravo, najveću šansu ima Srbija - Golubac, Smederevo, Beograd, Apatin...To je ogroman potencijal za privredu, posebno poljoprivredu i turizam - kaže Rodić i dodaje da će brodovi koji budu dolazili "trošiti hranu", odnosno da će posledično imati dodatne koristi i restorani.

To je, ističe "velika investicija, a mi smo mala zemlja, i naša šansa da budemo ekološka, zdrava država".

Uz sliv Dunava, planirano je sređivanje i sliva Velike Morave, tzv. Integralno uređenje sliva.

- To je broj jedan investicija u Srbiji. Regulisanje reke Morave, ali i vode koja može da bude zdrava za piće. Ona je sada tek 4 kategorije. Sređuje se kompletna privreeda koja gravitira tamo. To je investicija koja zadržava stanovništvo, podiže standard, i rešava ekološku katastrofu koja se nadvire nad tim delom - dodaje on.

Treba napomenuti i da investicija Integralno uređenje sliva reke Morave nema veze sa nekada najavljenim kanalom Dunav-Morava- Vardar.

Video: U koje znanje i veštine treba investirati?

(Vesna Bjelić)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRINCIPijalan

    Botovi jos spavaju? Ne razumem dicenje projektima koje EU propisuje i finansira ma koja vlast bila u toku. Cak i akk RU ne finansira, placace je gradjani kroz kredite. Projekti od drzavnog znacaja a ticu se i drugih drzava, planiraju se mnogo unapred, i bez obzora ko je na vlasti oni moraju da se realizuju.

  • Sudija Dred

    Cim cujem da napredak u ovoj zemlji zavisi od stranih investicija bez obzira ko su stranci ili od koncesija, odmah mi padne mrak na oci. Zar je moguce da drugi kopaju i eksploatisu Srbiju a mi glupavi samo jedemo mrvice koje padaju sa stola. Dokle ce vise inferiorni i nesposobni umovi da koncipiraju strategiju razvoja Srbije? Ako vam je do stvarnog razvoja, zdravog i odrzivog, okrenite se domacoj radnoj snazi i nasim pametnim ljudima koji ovde zive i pokusavaju da naprave neki boljitak za svoju decu. Zivotom garantujem da bih bolje i postenije od bilo kog politicara vodio ovu zemlju.

  • Voja

    Ja bi sa kinezima prokopao do egejskog mora i skrenuo dunav da se tamo uliva to bi bila najveca investicija a mnogo radnih mesta

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke