• 4
 ≫ 

Firme koje probijaju rokove biće upisane u "crnu listu", evo šta to znači za njihove buduće poslove!

 ≫ 

Svaka kompanija koja se nađe na "crnoj listi" neće moći da dobije posao u Gradu. Kašnjenje, probijanje rokova i nekvalitetna gradnja biće im upisani u u portfolio firme što će im dalje biti glavna prepreka da konkurišu za neki posao

  • 4
Gradjevinske firme, rokovi, CRNA LISTA Ilustracija: Nikola Jovanović

Gradski funkcioneri će već od narednih dana biti uključeni u organizaciju sastanaka sa kompanijama koje ne poštuju rokove, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. On  je upravo i zapretio tim kompanijama da će se naći na "crnoj listi".

Prema njegovim rečima, u Beogradu će se narednih godina raditi nekoliko velikih infrastrukturnih projekata kao što su metro, dva tunela, dva nova mosta, unutrašnja obilaznica...što su, dodao je, veliki projekti za koje postoji interesovanje velikih evropskih kompanija. One bi mogle da konkurišu umesto naših koje lako mogu da izgube posao i to zauvek.

Goran Vesic Foto: Skupština grada

Predstavnici privrede i struke, objašnjavaju za Telegraf Biznis šta to tačno znači.

- Mi u Privrednoj komori Srbije možemo da razumemo Grad zašto uvodi ovakvu vrstu liste, njihove razloge, ali razloge zbog kojih su građani nezadovljni - zbog probijanja rokova, gužvi, problemi sa prohodošču saobraćajnica - kaže nam Đorđe Andrić iz PKS.

Prema njegovim rečima, sa stanovišta privrede, treba imati u vidu manjak radne snage u tom sektoru nekoliko godina unazad, kao i to da čak 30 odsto radne snage u Beogradu čine stranci.

- Upravo prvo zato što se dosta gradi, a onda zato i što je dosta naših radnika otišlo u inostranstvo. Danas imamo na gradilštima građevince iz Turske, Indije, Albanije, ali s druge strane mi kao PKS dve tri godine učestvujemo u programu dualnog obrazovanja, gde se školuju građevinci, a tu su i različite subvencije da bi se upravo građevinski sektor ojačao, da se podignu kapaciteti - kaže nam on.

Andrić ističe da je ova lista svakako jedna vresta pozitivnog pritiska za kompanije da se ubrzaju i da ispoštuju zadate rokove kako bi gradska uprava bila zadovoljna zbog građana, pre svega.

Građevinari, Građevinski radnici, zidari, gradilište Foto: Shutterstock

Branislav Ivkovič, profesor na Građevinskom fakultetu ističe da je Grad Beograd, kako kaže, zahvaljujući dobroj ekonomskoj politici na nivou cele Republike i dobrom radu Grada Beograda, sa 2,1 u budžetu poželjan investitor koji redovno plaća.

- Zbog toga je važno Gradu Beogradu da sve što je započeto bude završeno na vreme, jer građani moraju da znaju da li mogu da hodaju svojom, da li imaju problema u saobraćaju, ali i kvalitet rada gradske vlade. Sigurno je da kašnjenja izazivaju nezadovoljstvo građana i očito je ovakva reakcija zamenika gradonačelnika Gorana Vesića - kaže Ivković.

Prema njegovim rečima, naravno ima elemanta da se podrži domaća operativa.

- Treba se usmeriti ka razvoju obrazovanog sistema, da država ustavnom politkom da podršku, jer imamo problem sa radnicima. Ne bih želeo da se ovo doživi kao neka vrsta ataka na domaću operativu, jer nam ona svakako treba. Postoje elementi kojima se može dati podrška za razvoj, mehanizaciju i dodatnu radnu snagu -

Kada imate tržište, imate i konkurenciju, a to se ostvaruje na tenderima, dodaje profesor.

- Imate 10, 15 kompanija koje žele da izvode radove i svako jedna od stavki bitnih na tom tenderu treba da bude i minuli rad i kvalitet radova koje je kompanija izvodila u prethdonom periodu. Interes Grada je da određenim rešenjima, poput ovoga, mini šengenom, obrazovanjem, finansiranjem i pomaganjem u nabavci opreme, tim instrumentima pomoći da naše građevinarstvo bude konkurentno i da ispunjava obaveze u zadatim rokovima - kaže Ivković.

Naši sagovornici u tom smislu ističu važnost Mini Šengena, jer, kako objašnjavaju, u tom savezu se javlja mogućnost za angažovanje radne snage koja je Srbiji neophodna i koja nedostaje, ali i kako bi se ubrzali radovi.

Potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić smatra da bi uvođenje takve liste bilo dobra stvar, jer bi se na taj način pravila razlika između firmi koje rade dobro i onih koje ne poštuju rokove.

On kaže da su kašenjenje, probijanje rokova, kao i angažovanje radnika na crno i nekvalitetna gradnja razlozi zbog kojih se kompanije mogu naći na "crnoj listi", nakon čega neće moći da dobiju posao u gradu.

Dodaje da ima kompanija koje je trebalo već da se nađu na toj listi, zbog angažovanja radnika na crno, odsustva propisanih zaštitnih mera, angažovanja inženjera sa problematičnim licencama...

Goran Rodić Goran Rodić, Foto: Printskrin/TV Prva

Rodić smatra da je potrebno odrediti kriterijume na osnovu kojih će kompanije biti svrstane na "crnu", pa i na neku vrstu "bele" liste, u šta bi, dodaje, trebalo da bude uključena i struka.

On ističe da su osnovni kriterijumi za kompanije koje dobro rade upravo - rok i kvalitet.

- Na istoj listi, mogu da budu i one firme koje nakon ukazivanja na nepoštovanje pravila, u kratkom roku uklone probleme - objašnjava Rodić.

Video: Na Mirjevu se srušio zid sa nelegalne gradnje

(Telegraf Biznis/V. B)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sax

    10. januar 2020 | 12:36

    Prvo da investitori plate koliko firme traze pa tek onda da se gleda kvalitet. Ovako se ide na odnos cene i kvaliteta

  • Milica Dimitrijevic

    10. januar 2020 | 21:50

    Meni je investitor na placu poceo da zida zgradu koju nikad nije zavrsio.sami smo nesto skrpili.nije ni papire platio pa nas juri drzava iako je sud doneo odluku da mora da nam nadoknadi stetu.Nikad nista nije platio a nikom u ovoj zemlji nemamo da se obratimo da nas zastiti.Zato ljudi cuvajte se.On i dalje seta slobodan i vara ljude.Ovo je bespravna zemlja.vlada ne zakonje.Baka sa Zvezdare je moj idol

  • Drag

    10. januar 2020 | 16:10

    Firma da a vlasnik ne, vlasnik kupi drugu firmu i ubaci zeton da igra ponovo 😂😂

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>