• 34

Ove godine tri nova konkursa za posao u Nemačkoj za medicinare, plata iznad 2.500 evra!

Prijave preko NSZ

  • 34
Medicinska sestra, medicinski radnici, doktor i sestra Foto: Shutterstock

Nacionalna služba za zapošljavanje Srbije i projekat nemačke organizacije GIZ "Triple Win" ove godine raspisuje tri konkursa za posao medicinskih sestara i tehničara, opšteg i pedijatrijskog smera u Nemačkoj, saopštio je GIZ.

Prijave za prvi konkurs traju do 17. januara, dok će odabir kandidata biti sredinom februara. Drugi konkurs biće raspisan od 18. marta do 17. aprila, a treći od 5. avgusta do 25. septembra.

Prijave se podnose preko Nacionale službe za zapošljavanje, a glavni uslov za kandidate je završena četvorogodišnja medicinska škola.

U saopštenju se ističe da se zbog otežanog procesa nostrifikacije diploma prekvalifikanti ne primaju. Takođe, kandidati bi trebalo da imaju i minimum šest meseci iskustva, u poslednjih pet godina.

Poznavanje nemačkog jezika za ulazak u projekat nije neophodno. Projekat sarađuje sa više od 200 poslodavaca u Nemačkoj i svi oni su u obavezi da potpisivanjem ugovora garantuju zaključivanje radnog odnosa državljana Srbije pod istim uslovima kao i za građene koji već rade u toj zemlji.

Za posao u Nemačkoj prethodne godine prijavilo se 360 medicinskih sestara i tehničara iz Srbije, opšteg i pedijatrijskog smera, što je za oko 100 više nego 2018. godine.

Kao što je Telegraf Biznis pisao, u decembru je završen bio poslednji konkurs za prošlu godinu,  a u odnosu na prethodnu godinu primetno je da raste zainteresovanost medicinskih sestara i tehničara za posao u Nemačkoj.

Kako smo već pisali, za jednu godinu preko "Triple Win“-a prijavilo se 275 medicinskih sestara i tehničara, opšteg i pedijatrijskog smera, dok ih je ove godine bilo 360.

Programom je garantovana i minimalna mesečna zarada u iznosu od 2.000 evra bruto do nostrifikacije diplome, a nakon priznanja diplome zarada 2.400 evra, s tim što se rad noću, vikendom i praznicima dodatno plaća.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    13. januar 2020 | 23:02

    Moja supruga je preko ove organizacije došla u jednom domu u nekom selu 80 km od Frankfurta. Plata joj je bila 1900 eura bruto. U Srbiji je polozila B1 a ovde u Nemackoj B2. Išla je nakon toga na predavanja i rad u klinici gde su joj nakon polozenog teoretskog i prakticnog dela priznali diplomu - Anerkennung. U medjuvremenu smo ja i dva sina 17 i 11 došli da živimo sa njom - spajanje porodice. Ja polirao i prao auta u jednom selu, deca išli u njihove škole i učili nemački. Stan smo placali 450 eura, a ja imao platu 1200 eura. Stim smo mogli i da zivimo i da uštedimo. Ali, kada je moja supfuga nakon priznavanja diplome dobila samo 2100 eura u istom domu, nije prihvatila. Mene je u to doba poslodavac otpustio, bila zima, a ja u susednom gradu odem u agenciju koja iznajmljuje radnike firmama. Ja sam mašinski inženjer a oni za jednu firmu traze dugo Konstruktora. Za tu firmu sam kod drugog poslodavca radio 6 meseci. Taj isti poslodavac me pitao da pređem kod njega da radim za neku srednju cenu. Posle direktora vlasnika firme moja je plata po redu. Nisu mi trazili priznavanje moje diplome, njih zanima samo da li znaš taj posao da odradiš. Sa već primetno većim primanjima, nezadovoljstvom supruge za potcenjen rad, i zbog dece koja su navikla u gradu, mi dizemo sidro. Supruga nalazi posao u Frankfurtu za 2900 eura ( uvek pricamo bruto) i stan 1500 eura. Ja od tada putujem već 2 godine, supruga trenutno ima posao kod 5- og poslodavca za 3400 eura i ima dodatni posao u struci, sin stariji studira, a mladji jos u skoli. Dakle da zaključimo, ako imate volje da uspete, ako ste spremni da na samom pocetku date sve od sebe, sreća vas u tom slučaju neće zaobići. Zelim uspeha svima koji zele da rade ovde. Ovde je sistem stvoren da bi porodica živela od svoga rada. Nema mita, nema lopovluka, niko ne prati politiku. Sistem pociva na vrednostima rada, zato je vodeca zemlja u Evropi. Pozz iz Nemačke.

  • Kiza

    13. januar 2020 | 16:54

    Kako to mislite nije potrebno poznavanje jezika? Nostrifikacija nije problem ali bez jezika nista. Ko ne zna jezik taj ne moze ni pelene da menja

  • Dragan Maksimovic

    13. januar 2020 | 20:40

    Kazite ljudima koliko sati se radi, koja smema(nocna) i opet nema teorije a kad legnu pare , neto dobijem 1400 a stan sa cimerom 850 e. Vracam se u Srbiju!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>