• 1
 ≫ 

Kako Kina širi svoj uticaj u svetu: Državama poklanja auto-puteve i zgrade parlamenta

 ≫ 

Na prvi pogled može da se čini da je darivanje zgrade parlamenta nekoj drugoj zemlji ekstravagantan i rastrošan potez, ali taj projekat je sam mali deo kineskog "ulaganja u diplomatiju

  • 1
Građevinari, Građevinski radnici, zidari, gradilište

Foto: Shutterstock

Na planini u Zimbabveu, nekoliko kilometara severno od užurbanih ulica Hararea, pokrenuta je gradnja modernog kompleksa koji će u budućnosti da bude sedište Afričkog parlamenta te države.

Ali, ono što je posebno zanimljivo kod ovog projekta vrednog 140 miliona dolara jeste to da je on zapravo poklon Kine.

Na prvi pogled može da se čini da je darivanje zgrade parlamenta nekoj drugoj zemlji ekstravagantan i rastrošan potez, ali taj projekat je sam mali deo kineskog "ulaganja u diplomatiju" u koji je od 2000. godine utrošeno 270 milijardi dolara, piše Visual Capitalist.

Istraživačko odeljenje AidData, deo instituta W&W Global Research Instituta, sastavio je veliku bazu kineskih projekata ulaganja u inostrane države od 2000. do 2017 godine u kojoj je uočljivo da Kina već duže vreme potporima širi svoj uticaj posebno u zemljama Afrike i Južne Azije.

 

Pakistan

 

Kineski predsednik Si Đinping posetio je 2015. godine Islamabad kako bi pokrenuo kinesko-pakistanski ekonomski koridor (CPEC), uloživši pritom 46 milijardi dolara u transformaciju pakistanskog saobraćajnog sistema i elektroenergetske mreže.

Jedan od najvećih projekata koje je u Pakistanu finansirala Kina bio je izgradnja nuklearne elektrane Karači K2/K3. Ovaj ogromni projekat uglavnom je finansirala kineska državna banka Eksim koja je tokom faze u njega uložila više od 6,6 milijardi dolara.

Kina je u Pakistanu takođe finansirala izgradnju auto-puteva i obovljivih izvora energije. S obzirom na to da stopa nezaposlenosti mladih ljudi u toj zemlji iznosi čak 40 odsto, radna mesta koja su stvorena tim ulaganjima bila su više nego dobrodošla. Godine 2014, Pakistan je imao najvišu ocenu javnog mnjenja Kine u svetu, pri čemu je gotovo 80 odsto pakistanskih ispitanika imalo vrlo pozitivan stav prema Kini.

Etiopija

 

Kina je mnogo uložila u finansiranje prometnih projekata u Etiopiji, što je posebno vidljivo u glavnom gradu zemlje Adis Abebi.

Futuristički kompleks zgrada u Adis Abebi koji je sedište Afričke unije (AU) takođe je Kini poklonio Peking 2012. godine.

 

Šri Lanka

 

Šri Lanka poslednjih godina uzima sve više kredita od Kine. Od 2000. do 2017. Kina je toj duboko zaduženoj zemlji pozajmila preko 12 milijardi dolara.

Tokom izgradnje strateški važne luke Hambantota, koja je završena 2011. godine, Kina je finansirala celi projekat i angažovala državnu firmu za njenu izgradnju, prvenstveno koristeći kineske radnike.

Od 2017, Kina je zbog dugova Šri Lanke preuzela tu luku u zakup na 99 godina i sada ima uporište za izvoz koje se nalazi u neposrednoj blizini njenog regionalnog konkurenta - Indije.

Igranje na duge staze

 

Mnogi smatraju da će ekonomski rast Afrike narednih godina predstavljati glavni doprinos globalnom ekonomskom rastu. Već se šest od 10 najbrže rastućih ekonomija na svetu nalazi u Africi. Kina je stoga radila na tome da postane vodeći trgovinski partner na tom kontinentu, dok su SAD tek na trećem mestu.

Ulaganje Kine u saobaćajni projekaz Jedan pojas, jedan put takođe je popločao uticak Kine u ostatku Azije. OBOR bi trebalo da se nakon završetka izgradnje 2049. godine protezati od ruba Istočne Azije pa sve do Istočne Afrike i srednje Evrope.

Sa završetkom tog ambicioznog megaprijekta, Kina bi trebalo da postane ekonomski igrač u naprednijoj, međusobno povezanoj Aziji.

(Telegraf Biznis/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    18. januar 2020 | 09:24

    Pa dobro, oni sire uticaj parama a ne bombamba za razliku od nekih demokratskih zemalja.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>