• 2

Metal koji je ubio sjaj zlatu, pet puta je skuplji od njega i košta 8.000 dolara

Pooštreni standardi o emisije štetnih gasova iz automobila takođe su bili okidac rasta cena rodijuma

  • 2

Cena izuzetno retkog metala srebrnaste boje rodijuma nastavila je višegodišnji rast, uzletevši od početka januara do sada za 32 procenta na najviši nivo od 2008. godine.

Cena rodijuma je u petak iznosila 8.000 dolara po unci, prema podacima hemijske industrije "Džonson Matej". Neki robni analitičari i trgovci kažu da bi mogla da dostigne rekordnih 10.000 dolara, što je najviša kota zabeležena 2008. godine.

Ovaj plemeniti metal, koji se uglavnom koristi za automobilske katalizatore, poskupeo je u proteklih godinu dana 225 posto, a u poslednje četiri godine cena mu je uvećana 12 puta usled rastuće tražnje automobilskog sektora, čime je nadmašio sve druge glavne sirovine.

- Rodijum je podložan ludoj fluktuaciji - izjavio je za "Blumberg" Anton Berlin, šef za analize i razvoja tržišta u ruskoj kompaniji Norilsk Nikl.

Ovo rusko preduzeće iskopava iz rudnika oko 10 odsto ukupnog rodijuma u svetu. Pooštreni standardi o emisije štetnih gasova iz automobila takođe su bili okidac rasta cena rodijuma.

- Glavni pokretač cena od početka januara bila je fizička tražnja iz Azije, koja bi mogla da bude povezana i sa automobilskom industrijom. Kupovine su izazvale još više kupovina i na jednom neuređenom tržištu efekat je bio ogroman, s kretanjem cene koje se vidi možda samo jednom u svakih 10 godina - izjavio je Andreas Danijel, trgovac u rafineriji "Hereus Holding", prenosi Raša tudej.

Mnogo je teže investirati u rodijum nego u druge plemenite metale jer se njime ne trguje na berzi. Smatra se da bi tržište rodijuma bilo veoma ograničeno, pa se većina ugovora sklapa direktno između dobavljača i industrijskih korisnika.

Rodijum se vadi kao nusproizvod u rudnicima platine i nikla i predstavlja najdragoceniji metal, jer jedna tona zemljine kore sadrži tek oko 0,001 grama tog metala. Ima visoku tačku topljenja i neverovatnu sposobnost otpornosti na koroziju. Najveći proizvođači rodijuma su Južna Afrika, Rusija i Kanada.

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojsa

    Sva sreca nemamo tu rudu inace ameri bi nas opet bombardovali zbog genocida

  • NIK MASON ESQ

    Crno Nam se Pise ... Od Nas Nema Vajde - Vecina Nasih Vozila Nema Katalizatore !!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke