• 0

Tarife SAD na uvoz kineske robe "pomrsile konce" na svetskim berzama

Takse ostaju sve do završetka druge faze Trgovinskog sporazuma, što je navelo investitore da prodaju rizične aktive

  • 0

Cene akcija na svetskim berzama pale su sa rekordnih nivoa, usled poljuljanog raspoloženja investitora nakon vesti da prva faza trgovinskog sporazuma između SAD i Kine, ne predviđa ukidanje američkih tarifa na kinesku robu, bar još neko vreme.

Američki ministar finansija Stiven Menučin izjavio je kasno sinoć da će SAD zadržati tarife na uvoz kineske robe do završetka druge faze trgovinskog sporazuma, što je navelo investitore da prodaju izvesne rizične aktive kako bi "pokupili" profite, prenosi Rojters.

Indeks MSCI, koji meri vrednost azijsko-pacifičkih akcija (izuzimajući Japan) pao je za 0,48 odsto, i povukao se sa 19-mesečnog maksimuma koji je zabeležen u utorak, a japanski referentni indeks Nikei se spustio za 0,5 procenata sa četvoronedeljnog najvišeg nivoa dostignutog prethodnog dana.

Južnokorejski KOSPI je pao za 0,54 posto, a kineski Šangaj Kompozit i hongkonški Hang Seng su potonuli za 0,65 odsto, odnosno 0,74 procenta, respektivno, dok su australijske akcije odolele ovom trendu, te su ojačale za 0,47 odsto, zajedno sa rastom cena akcija rudarskih kompanija.

Pad vrednosti akcija na azijskom trgovanju pratile su i evropske berze, pri čemu su cene fjučersa na glavnim evropskim tržištima skliznule za oko 0,2 do 0,3 procenta. Akcije na Volstritu su takođe oslabile u utorak, poništivši rekordne dobitke, ostvarene ranije tokom trgovačkog dana, nakon što su mediji objavili da će SAD verovatno zadržati tarife na kinesku robu sve do novembra.

Prema noćašnjem berzanskom izveštaju CNBC-a, indeks fjučersa Dau Džons je u ranim popodnevnim satima po američkom vremenu pao za 49 poena, što ukazuje da će na današnjem otvaranju biti u "crvenom", za više od 14 poena. Fjučersi u indeksnim korpama S&P i Nasdak takođe su neznatno opali.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>