• 0

Da li se točkovi Londona okreću na prljavim parama i zašto je to važno za svetsku ekonomiju

Banke gube svoje pasoše, a pranje para i dalje ostaje problem

  • 0

Svetska ekonomija bi doživela kolaps ako grad London zaustavi pranje novca, kaže analitičar iz HSBC banke.

Velika Britanija bi trebalo da napusti Evropsku uniju kasnije ovog meseca, ali nema znakova da banke napuštaju London, što je bila jedna od glavnih tvrdnji uoči referenduma o Bregzitu.

Ali, da li se točkovi britanske prestonice i dalje okreću samo opranim novcem?

Nikolas Vilson, analitičar finansijskih usluga koji je izgubio spor jer je izložio milione funti nepravednim naknadama za kupce, tvrdi da se Grad London oslanja na "prljavi novac" i kaže da bi se svetska ekonomija srušila ako Grad prestane da ga pere.

Vilson dodaje: "EU je želela da pooštri pranje novca i Velika Britanija je jedina zemlja koja je glasala protiv toga."

- Kapitalizam se oslanja na prljav novac koji se pomera i podržava investicije širom sveta - kaže.

Izveštaj Centra za bankarska istraživanja prošle godine napravio je ružičastu sliku londonskog post-bregzita.

Koautorka izveštaja, profesorka Barbara Lukac, napisala je: -London će i dalje biti ključni igrač u globalnoj industriji finansijskih usluga i tržištima kapitala posle Bregzita. Međutim, na neke od njegovih operacija, sposobnosti i marži uticaće dugoročna politička nesigurnost u regulaciji koja je u osnovi proces bregzita -

Ipak, neke stvari su danas drugačije.  Banke će moći da nastave sa pružanjem usluga tokom prelaznog perioda, koji će početi 1. februara, ali oni će izgubiti svoja "pasoška prava" koja im omogućavaju da nude usluge klijentima u 27 država Evropske unije.

Jedno moguće rešenje je da banke iz Velike Britanije osnuju podružnicu u državi članici EU i podnesu zahtev za pasošku dozvolu.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke