• 24

Da li je Srbija blizu odluke? Sve veća podrška za zabranu rada nedeljom

Mora da se pazi na prava zaposlenih, ukazuju sindikati

  • 24

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) saopštila je da dobija sve veću podršku trgovinskih lanaca i građana za inicijativu zabrane rada trgovina nedeljom.

- Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata sve je više uverena da će doći do zabrane rada nedeljom, jer nailazimo na podršku kako trgovinskih lanaca, tako i građana Srbije, koji se sve više solidarišu sa 200.000 zaposlenih u trgovini - navodi se u saopštenju ASNS.

Taj sindikat pokrenuo je inicijativu da se zabrani rad nedeljom, ali i da se skrene pažnja na prava zaposlenih.

Kako je ranije  izjavila predsednica ASNS Ranka Savić, obećano im je da će do kraja januara biti predstavljena analiza Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija o tom pitanju.

ASNS skreće pažnju na izuzetno niske plate radnika u trgovini koje se kreću oko 30.000 dinara, te da su praktično od 1. januara izjednačene sa minimalnom zaradom u Srbiji.

Značajan problem je i manjak radne snage, ali i neplaćeni prekovremeni sati. Osim toga, rad nedeljom ne se ne plaća posebno, jer ga poslodavci tretiraju kao svaki drugi radni dan.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marta

    Bravo za inicijativu! Samo da taj zakon ne završi kao obična preporuka za direktore trgovinskih lanaca, pa da bude kao za verske i državne praznike gde su radnje otvorene..

  • Lepi

    Onaj ko mora da radi I nedeljom najbolje zna kolko bi dobaro bilo sto pre doneti zakon o zabrani rada nedeljom

  • Sasa

    Svaka cast na zabrani rada nedeljom.Nek zakon odmah stupi na snagu.Nek Zene budu slobodne nedeljom a ne da rade kao roboviVerovatno radjace se i vise dece Ovo je veliki uspeh samo NAPRED

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke