• 45

Zašto Er Srbija ne leti za Prištinu već je ugovor potpisan sa međunarodnom kompanijom?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučič objasnio je da je Srbija tražila da na novoj avio-liniji Beograd-Priština ne leti "Er Srbija", već da to bude neka druga aviokompanija i da se let obavlja uz posredovanje KFOR-a

  • 45

Potpisivanjem Pisma o namerama sa kompanijom "Lufthanza", odnosno ogrankom te kompanije "Jurovings (Eurowings)" učinjen prvi simbolički korak ka ponovnom uspostavljanju vazdušnog saobraćaja između Beograda i Prištine.

I dok domaći i svetski zvaničnici pozdravljaju ovaj potez, pojedinci tvrde kako je ovim potezom neformalno priznata nezavisnost tzv. Kosova zbog činjenice da sporazum nije potpisan sa Er Srbijom.

Zašto "Lufthanza", odnosno "Jurovings" i zašto bilo koja međunarodna kompanija, a ne "Er Srbija"? 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučič objasnio je da je Srbija tražila da na novoj avio-liniji Beograd-Priština ne leti "Er Srbija", već da to bude neka druga aviokompanija i da se let obavlja uz posredovanje KFOR-a.

predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Davos

Predsednik Srbije Aleksandar Vučič rekao je danas da je Srbija tražila da na novoj avio-liniji Beograd-Priština ne leti "Er Srbija", već da to bude neka druga aviokompanija i da se let obavlja uz posredovanje KFOR-a-Foto: Predsedništvo Srbije

- Nije zgodno da leti Er Srbija iz mnogo razloga. Er Srbija bi morala sa njihovim vazduhoplovnim vlastima, direkcijama i aerodromom da potpisuje sporazume. Onda je bilo mnogo lakše da to radimo preko Lufthanze i tražili smo da KFOR bude posrednik - rekao je Vučić za RTS.

Sa njegovim rečima saglasni su i stručnjaci, koji ukazuju da Er Srbija ne bi mogla da obavlja ovaj let, jer bi to zahtevalo potpisivanje nekih dokumenata kojim bi onda zvanično priznali tzv. Kosovo kao nezavisno.

Glavni i odgovorni urednik vazduhoplovnog portala "Tango six" i vazduhoplovni analitičar Petar Vojinović objasnio nam je da je ovo i dalje pismo o namerama, pre svega vrlo dobro došao politički korak ka približavanju Beograda i Prištine u najpraktičnijem mogućem smislu.

Proceduralno, kaže, Srbija tek treba da sa Kforom, koji je nadležan za kontrolu vazdušnog prostora iznad Kosova, napravi sporazume koji bi u tehničkom smislu realizovali ovu rutu.

Petar Vojinović, Ruski i Srpski piloti, vojna vežba

Foto: Facebook/Petar Vojinović

Međutim, postoji jedan interesantan poslovni benefiti ukoliko bi Jurovings i Er Srbija dogovorili saradnju.

- Jurovings bi mogao da podesi svoju liniju Beograd-Priština linijama Er Srbije i tako bi se dobila bolja povezanost, veće frekfencije i veće gradove kao destinacije,  budući da imaju samo tri lovkost kompanije koje sada lete do Prištine. Mada Er Srbija sigurno nije bila uključena u ovu priču tek bi trebalo da pregovara sa Jurovingsom. Posle toliko godina pauze, ko god se bude aktivirao, profitiraće - zaključio je Vojinović i naglasio da sama direktna linija nije toliko isplativa, ali da u kontekstu povezivanja, tu možda ima budućnosti.

Privredna komora Srbije: Veliki korak ka većoj razmeni i slobodnom protoku ljudi

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio je u Briselu da je ovaj dogovor o uspostavljanju direktnog leta veliki korak, pre svega, ka većoj razmeni, odnosno slobodnom protoku ljudi, a posebno privrednika za koje je važno da međusobno komuniciraju i sklapaju poslove.

- Nadamo se da će ovo otvoriti dijalog i o nekim drugim pitanjima koja su još otvorena, recimo pitanju taksi, a koja danas koče normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i presudna su za naš region - rekao je on i podsetio da su poslovne zajednice još pre pet godina, kada su Privredna komora Srbije i Privredna komora Кosova počele dobru saradnju, preporučile obnavljanje ovog leta.

Čadež: Srbija na Šangaj Ekspou

Foto: Milena Đorđević

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da bi bilo dobro da postoje letovi između Beograda i Prištine i da se radi na stvaranju administrativnih i tehničkih uslova koji bi to omogućili.

- Kao što imamo autobuske linije između Beograda i Prištine, smatramo da takva linija može samo da donese dobro i spremni smo da radimo na tome da stvaramo administrativne i tehničke uslove za to - rekla je Mihajlović, a saopštilo resorno ministarstvo.

Pozitivne reakcije svetskih zvaničnika

Američki predsednik Donald Tramp koji je uspostavljanje ove avio-linije nazvao pobedom.

- Svi su rekli da se to ne može učiniti. Ali, prvi put u veku biće direktnih letova između Srbije i Kosova. Još jedna pobeda - tvitnuo je Tramp i zahvalio se savetniku za nacionalnu bezbednost SAD Robertu O'Brajenu.

Specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je tim povodom da nas je predsednik Donald Tramp "još jednom doveo do istorijske pobede".

(J.N.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • twre

    Važno da avio linija postoji, kao korak u pravom pravcu, i relaksiranju odnosa dve strane.

  • Maja

    U ovom trenutku bolje je da Er Srbija ne leti za Prištinu, da se ne zatešu još više naši odnosi i ovako zategniti odnosi sa Prištinom.

  • Milla

    Srbija nastoji da odrzi mir u svetu i regionu i da se razvija u pravom smeru.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke