• 0
 ≫ 

5 kompanija koje su zaradile milijarde krijući se iza "eko profita"

 ≫ 

Mnogi potrošači sve više ukazuju poverenje kompanijama sa kojima dele iste vrednosti

  • 0
Ekologija

Foto: Shutterstock

Društveno-ekološki odgovorne kompanije niču iz dana u dan, a oni koji su prvi prepoznali da mogu da zarade od eko inovacija, sada broje milijarde. Međutim, to za njih više nije samo pitanje novca, već prestiža i rejtinga na tržištu - svaka želi da bude lider, prva u ovim poduhvatima i da svetu ponudi globalno rešenje za klimatske promene.

Oznaka "B corp" je proistekla iz ovih ideja, a mnogi potrošači sve više ukazuju poverenje kompanijama sa kojima dele iste vrednosti. Izdvajamo samo neke od aktuelnih imena koji poseduju takozvani "eko profit".

 

CATL (Kina)

Predstavnici kineske kompanije "CATL", koja se bavi proizvodnjom električnih baterija i snabdeva, između ostalog, Tojotu, BMW i Volvo, postali su milijarderi zahvaljujući eko profitu, odnosno zalaganju za zaštitu životne sredine. Postoje od 2011. godine, ali su se ubrzo pozicionirali kao lideri u ovoj oblasti na kineskom tržištu. Procena je da će globalno tržište za proizvodnju baterija za električna vozila do 2050. vredeti 500 milijardi dolara.

 

TESLA (Amerika)

Bez njega u poslednje vreme ništa "ne može da prođe". Ilon Mask ređa uspeha i umnožava ambicije, ali jedno je sigurno: 14.6 milijardi, od ukupno 27.6 milijardi dolara koje poseduje, ovaj vizionar je zaradio boreći se protiv klimatskih promena. Amerikanac poseduje oko petinu kompanije "Tesla", koja ne proizvodi samo električne automobile, već i solarne i energetske sisteme za skladištenje. Vozila američkog giganta do sada su prešla put od 16 miliona kilometara, što je rezultiralo kombinovanom uštedom od preko 4 miliona tona ugljen-dioksida.

 

ENERCON (Nemačka)

Prvi čovek nemačke kompanije "Enercon", Alojs Voben, sav svoj profit stekao je baveći se ekološkim pitanjima. Jedni su od najjačih u svetu kada je reč o proizvodnji vetrovnih turbina, sa oko 6 odsto udela na globalnom tržištu novih instalacija u 2018. godini. Voben je prvu vetrovnu turbinu osmislio 1970, a "Enercon" je osnovao 1984. Turbina E-126, koju je lansirala ova kompanija, ima prečnik rotora od 127 metara. Vobenovo bogatstvo vredi 7.3 milijarde dolara.

 

PRATT INDUSTRIES (Australija)

Entoni Prat, čelnik australijske kompanije "Pratt Industries", takođe sav svoj profit, vredan 6.8 milijardi dolara, duguje inovativnim idejama koje sprečavaju štetni uticaj globalnog zagrevanja. Njegova firma bavi se reciklažom papira i ambalaža, a kažu da dnevnom nivou uspevaju da spasu 68 hiljada stabala, 4 hiljade tona emisije staklene bašte i preko 100 miliona litara vode.

 

ACCIONA (Španija)

Španska kompanija "Acciona", koju vodi Hose Manuel Entrekanales, koristi vetar, sunce, vodu, biomasu i ostale resurse da proizvede električnu energiju dovoljnu za više od 6 miliona domova. Kompanija je CO2 neutralna od 2016, a Entrekanales je ukupno "težak" 4.9 milijardi dolara, od čega je 2.9 milijardi zaradio baveći se ovim poslom.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari