• 0

Ponzi šema na berzama, svakog trenutka mogu da se sruše

15 odsto američke privrede je već u recesiji

  • 0

Tržišta kada ih posmatramo zajedno, nisu toliko dobra kao što izgledaju na prvi pogled, kaže šef kompanije Guggenheim Partners, Skot Minerd.

On je uporedio inflaciju cena imovine prouzrokovanu labavom novčanom politikom centralnih banaka sa ponzi šemom koja se na kraju mora srušiti.

- Doći ćemo do prelazne tačke kada će se investitori probuditi u porastu broja neispunjenih vrednosti i smanjenja vrednosti - napisao je Minerd.

- Teško je predvideti tajming, ali ovo me podseća na veliki put ka recesiji 2001. i 2002. godine -

On je upozorio da obveznice sa ocenom BBB rizikuju dalje smanjivanje vrednosti. Izvršni direktor je rekao da vrsta duga ima veći rizik od pogoršanja nego što je bio 2007. godine

Guggenheim Partners, koji posluje u globalnom investicionom i savetodavnom prostoru, upravlja sa više od 275 milijardi dolara imovine od septembra prošle godine.

Eni Volš iz iste kompanije kaže da je 15 posto američke ekonomije već u recesiji.

Prema njenim rečima, napori Feda da usmeri likvidnost na tržišta stvorili su "zombi kompanije" koje bi mogle zabeležiti odliv kapitala. Što duže ovo tržište traje, teže će biti kada krene da pada - rekla je.

Ponzijeva šema je jedna od najpoznatijih prevara svih vremena, koja je dobila naziv po svom tvorcu. Čarls Ponzi je dvadesetih godina prošlog veka u SAD smislio način da prevari veliki broj ljudi za milione dolara, ubedivši ih da će im omogućiti da investiranjem zarade velike sume novca.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>