• 7

Crna lista poslodavaca koji krše prava trudnica i porodilja: Ne isplaćuju im zaradu, ima i otkaza

Na listi su firme iz Niša, Zrenjanina, Zaječara i Novog Sada

  • 7

U saradnji sa Ministarstvom za rad, Centar za mame objavio je "crnu listu poslodavaca" za decembar prošle godine, a na tom spisku su firme koje krše prava trudnica i porodilja.

Na crnoj listi nalazi se petoro poslodavaca iz Niša, Zrenjanina, Zaječara i Novog Sada. Kršili su prava trudnica i porodilja zaposlenih uglavnom u prodavnicama, ugostiteljskim objektima, pekarama, frizerskim salonima, piše danas na sajtu Radio televizije Srbije.

- Najveći propust je da se porodiljama ne isplaćuje novčana nadoknada u momentu kada su radile ili se recimo obračun o primanju ne dostavlja, ili ima prekovremenog rada, u principu ima čak i otkaza. Od tih svih nadzora koje smo uradili, mi smo podneli i na sajtu izbacili 29 poslodavaca, 19 je u vezi sa tudnicama, a 10 sa porodiljama - rekao je Stevan Đurović iz Inspektorata za rad.

Kako bi stale na put kršenju njihovih prava, sve češće poslodavce prijavljuju i same trudnice i porodilje. Od septembra prošle godine, to im je omogućeno i posebnom telefonskom linijom. Od tada, SOS telefon zazvonio je 336 puta.

- Kako mame mogu poslodavce da prijave zbog crne liste i anonimno, verujemo da je veliki broj njih dodatno ohrabreno time što zna da možda njihovo ime neće ući u slučaj, a nešto će se zaista desiti - rekla je Jovana Ružić iz Centra za mame.

Kazna do dva miliona dinara

Ministarka zadužena za demografiju i populacinu politiku Slavica Đukić Dejanović rekla je da je "u 190 inspekcijskih nalaza konstatovano da je u 29 sve to bilo osnovano".

- Prema tome, linija jeste opravdala postojanje, izrečene su odgovarajuće mere, predlozi za pokretanje prekršajnog postupka, ukazi i druge mere. Od finansijskih izrečene su i kazne - navela je Đukić Dejanović.

One mogu biti od 800.000 do dva miliona dinara. Sledeća crna lista poslodavaca koji su kršili prava trudnica i porodilja biće objavljena u prvoj nedelji februara.

(Telegraf Biznis/RTS)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zeljko

    napisite barem imena firmi,neka se zna.

  • Svasta

    Mogu da se kazne koliko hocete kad cim se stupi na posao, mora da se potpisu dva resenja. Jedno za posao na neodredjwno vreme, a drugo, resenje o otkazu, tako da cim se ode na bolovanje dobija se otkaz.

  • Zlatko

    prava trudnica u republici Srbiji su katastrofa, pogledajte pravo zene i trudnica u drugim drzavama pa ce te viditi koja je razlika

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke