• 62

Završen sastanak o obnovi železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine

Kako navode pojedini izvori razgovaraće se samo o komercijalnim temama

  • 62

Na osnovu dogovora specijalnog izaslanika predsednika SAD Ričarda Grenela sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, danas je u Berlinu održan sastanak o obnovi železničkog putničkog i kargo saobraćaja između Beograda i Prištine, koji je u prekidu duže od dve decenije, a delegaciju Srbije je, prema Tanjugovim informacijama predvodio Marko Ðurić.

Delegaciju Srbije su još činili i predstavnici resornog ministarstva i stručnjaci iz oblasti železničkog saobraćaja, a prištinsku stranu, kako navode mediji na albanskom, predstavljali su Džema Veseli, zadužen u privremenoj administarciji za drumski saobraćaj i Rame Kupeva, zadužena za putnu infrastrukturu.

Prema Tanjugovom izvoru, na sastanku u Berlinu se razgovaralo samo o komercijalnim temama, pošto je uslov Beograda za nastavak političkog dijaloga, koji će se i dalje voditi pod okriljem EU, ukidanje taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, koje je uvela Priština.

Marko Đurić

Foto: Tanjug/ANDRIJA VUKELIC

Infrastrukturno povezivanje Beograda i Prištine bila je jedna od glavnih tema razgovora Vučića i Grenela u petak u Beogradu, kada je američki diplomata najavio da će se o detaljima sporazuma o obnovi železničkih usluga razgovarati na sastanku u Berlinu u ponedeljak.

Grenel je istakao da SAD žele da se dve strane fokusiraju na ekonomiju, nova radna mesta i prosperitet kao put ka normalizaciji odnosa.

U izjavi za američku agenciju AP, Grenel, koji je i ambasador SAD u Nemačkoj, ocenio je da bi sporazum o obnovi železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine bio važan za obe strane.

Uspostavljanje železničkih veza, kako je rekao, postalo je prioritet nakon što su američki zvaničnici posredovali ove nedelje u postizanju dogovora o ponovnom uspostavljanju avionskog saobraćaja između Beograda i Prištine, posle 21 godine.

Predsednik Vučić preneo je novinarima posle sastanka sa Grenelom, da mu je ukazao na značaj ukidanja taksi, pošto je besmisleno da postoji železnička linija između Beograda i Prištine, a da u tom saobraćaju nemamo robu.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SamaMedjuZvezdama

    Sve sto je dobro za nase gradove, za Srbiju trebamo podrzati i ne protiviti se. Srbija nikada nije bila ovako stabilna i jaka.

  • olja

    Obnova železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine je vrlo bitno

  • Danijel Ajdanov

    SAD žele da se dve strane fokusiraju na ekonomiju, nova radna mesta i prosperitet kao put ka normalizaciji odnosa, i smatra da bi sporazum o obnovi železničkog saobraćaja između Beograda i Prištine bio važan za obe strane. Sa druge strane, besmisleno da postoji železnička linija između Beograda i Prištine, a da u tom saobraćaju nemamo robu.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke