• 1

Keš je smeće, rešite ga se, savetuje poznati investitor

"Još je mnogo novca u opticaju, bacite ga"

  • 1

Investitori ne bi trebalo da propuste snagu trenutnog tržišta akcija, izjavio je šef jednog od najvećih svetskih hedž fondova Rej Dalio. On savetuje ljudima da se odreknu gotovine i da je ulože na raznovrstan portfelj.

- Sve nedostaje, tako da svi žele da uđu - rekao je Dalio, pozivajući se na one koji nerado stavljaju novac u zalihe.

- Morate da imate ravnotežu ... i mislim da morate imati određenu količinu zlata u svom portfelju - rekao je osnivač Bridgevater Associates.

Dalio se bavio žutim metalom, zalažući se skoro tri godine da bi između pet i deset procenata portfelja investitora trebalo da bude u zlatu. Upozorio je da bi investitori trebalo da ostanu bez gotovine, jer centralne banke nastavljaju da štampaju novac.

- Gotovina je smeće. Bežite od gotovine. Još je mnogo novca u kešu - rekao je.

Milijarder je takođe upozorio na spekulativne investicije poput bitkoina.

- Postoje dve svrhe novca, sredstvo za razmenu i gomilanje bogatstva, a bitkoin nije efikasan ni u jednom od tih slučajeva - rekao je.

Daliova firma upravlja sa oko 160 milijardi dolara. Više puta je pozivao investitore da izbegavaju zadržavanje na marginama berze i 2018. je izjavio da će se oni koji drže gotovinu "osećati prilično glupo“ zbog propusta zalaganja na tržištu. Iako je američki investitor rekao da vidi male šanse za recesiju 2020. godine, upozorio je investitore da budu oprezni. Rizici nastaju iz trenutne monetarne politike koja će biti manje efikasna kada dođe do pada.

- U budućnosti ćemo i dalje razmišljati o tome šta je skladište bogatstva. Jer kada dobijete obveznice sa negativnim prinosom ili nešto slično, približavamo se ograničenju koje će biti promena paradigme - rekao je.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zabrinut

    27. januar 2020 | 15:44

    A kome da covek gomila kapital. Koje budalastine, kes je prljav resite ga se. A pvc kartice su ciste kako da ne. Ako je novac toliko prljav sto ga ti toliko gomilas, resi ga se, podeli gladnima u Africi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>