• 15
 ≫ 

Definitivno gotov pravilnik o kesama: Ovo su tri vrste koje smeju da budu u prodavnicama

 ≫ 

Završen je novi pravilnik o korišćenju kesa koji predviđa mogućnost upotrebe tri vrste kesa, saznaje Telegraf Biznis

  • 15
Plastične kese, pravilnik

Foto: Shutterstock, pks.rs

Sa osam dana zakašnjenja, od prvobitno najavljenog roka, konačno je donesen novi pravilnik o tehničkim uslovima za plastične kese. Preciznije, "Pravilnik o tehničkim i drugim zahtevima za plastične kese za nošenje".

Novi pravilnik predviđa tri vrste kesa. To su polietilenske, kompostirajuće i kese sa aditivom za oksidativnu razrgadnju i biorazgradnju.

Pravilnik na 27 strana definiše tipove kesa, njihov sadržaj, stavljanje u prodaju, kao i označavanje, a kese su razvrstane po kategorijama.

Podsetimo, prema do sada važećem pravilniku, u Srbiji su kese oksorazgradibilne i biorazgradibilne, što je, kako je rekao nedavno za Telegraf Biznis Dragan Stevanović iz Privredne Komore Srbije (PKS), nemoguće jer kese mogu bili ili oksorazgradive ili biorazgradive.

Zbog toga je PKS inicirala novi pravilnik koji upravo stupa na snagu, odnosno osmog dana od objavljivanja u Službenom glasniku. Nacrt ovog pravilnika o kesama dostavljen je i Ministarstvu zaštite životne sredine.

Novim pravilnikom propisuju se tehnički i drugi zahtevi koji moraju biti ispunjeni za stavljanje na tržište plastičnih kesa za nošenje koje se daju ili prodaju potrošačima na prodajnom mestu roba ili proizvoda.

Predlog Nacrta pravilnika o kesama

Šta su tačno polietilenske kese/Foto: Telegraf.rs

Tako, izrazi koji se upotrebljavaju u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1) plastika znači polimer kojem mogu biti dodati aditivi ili druge supstance i koji se može upotrebljavati kao glavni strukturni sastojak kese;

2) plastične kese za nošenje jesu kese za nošenje koje su izrađene od bilo koje vrste plastike namenjene za punjenje na mestu prodaje i koje se daju ili prodaju potrošačima na prodajnom mestu roba ili proizvoda;

3) lagane plastične kese za nošenje jesu plastične kese za nošenje s debljinom zida manjom od 50 mikrona;

4) vrlo lagane plastične kese za nošenje jesu plastične kese za nošenje s debljinom zida manjom od 15 mikrona koje su potrebne zbog higijenskih razloga ili koje služe kao primarna ambalaža za rasutu hranu kada to pomaže sprečavanju bacanja hrane;

5) višekratne plastične kese za nošenje jesu plastične kese za nošenje s debljinom zida većom od 50 mikrona koje su pogodne za višekratnu ponovnu upotrebu;

6) polietilen je plastični materijal dobijen polimerizacijom etilena iz fosilnih izvora ili iz biološke osnove;

7) polietilenske kese jesu kese koje su izrađene od plastičnog materijala polietilena kojem mogu biti dodati aditivi ili druge supstance i koji je glavni strukturni sastojak kese;

8) kompostabilne kese jesu kese koje se mogu kompostirati u kontrolisanim uslovima industrijskog postrojenja za tretman otpada, izrađene od kompostabilnih plastičnih materijala biološkog i/ili fosilnog porekla ili njihovih blendi (smeša), koji ne sadrže genetički modifikovane organizme 2 (GMO), i koje su ponovno iskoristive organskim tretmanom, tj. kompostiranjem

i biorazgradnjom;

Propisano je da plastične kese za nošenje namenjene za punjenje na mestu prodaje i koje se daju ili prodaju potrošačima na prodajnom mestu roba ili proizvoda a koje se stavljaju na tržište Republike Srbije u smislu ovog pravilnika mogu biti:

Predlog Nacrta pravilnika o kesama

Foto: Telegraf.rs

1) polietilenske kese;

2) kompostabilne kese;

3) se sa aditivom za oksidacionu razgradnju i biorazgradnju.

Predloženo rešenje motivisano je činjenicom da se plastične kese mogu izrađivati od različitih vrsta plastičnih materijala, te se ovakvim rešenjem sprečavaju nepotrebne prepreke u trgovini.

Ovaj pravilnik primenjuje na plastične kese za nošenje koje se stavljaju na tržište Republike Srbije, tipa:

1) polietilenske kese – vrlo lagane kese s debljinom zida manjom od 15 mikrona; lagane kese s debljinom zida između 15 mikrona i 50 mikrona; višekratne kese s debljinom zida većom od 50 mikrona;

2) kompostabilne kese – vrlo lagane kese s debljinom zida manjom od 15 mikrona; lagane kese s debljinom zida između 15 mikrona i 50 mikrona.

Predloženo rešenje motivisano je činjenicom da se od polietilena mogu izrađivati plastične kese različitih debljina, dok je kod kompostabilnih kesa debljina ograničavajući faktor za ispunjenje zahteva u pogledu pogodnosti za industrijsko kompostiranje, te mogu biti nepogodne za proizvodnju višekratnih kesa s debljinom zida većom od 50 mikrona.

Video: Smrt zvana plastična kesa: U čemu vi nosite namirnice?

(Telegraf Biznis/V.B)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ina

    29. januar 2020 | 11:27

    Konacno resili smo najveci problem u Srbiji 😂😂

  • zeljko

    29. januar 2020 | 14:53

    znaci, ipak plasticne kese ostaju za upotrebu,samo su skuplje...

  • Njanja

    29. januar 2020 | 15:08

    Ja sad tek znam da ništa ne znam vezano za ove kese🥴

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>