• 0

Pritisak na Harvard: Traže da najbogatiji univerzitet prekine ulaganje u fosilna goriva

Pod pritiskom studenata nekoliko univerziteta već je obećalo da će prestati da koristi ugalj za dobijanje električne energije

  • 0

Koliko Harvard ulaže direktno ili indirektno u fosilna godiva? Stručnjaci kažu da je svaka količina suvišna i da bi ustanova poput Harvarda trebalo da ima više odgovornosti prema životnoj sredini, kao što su se, na primer, u Švedskoj sve državne institucije obavezale da neće ulagati, niti koristiti fosilna goriva.

Kada su se studenti obratili direktorki Harvarda da se odrekne fosilnih goriva bilo da ih koristi ili investira u njih, dobili su odgovor da se ne razumeju u poslovanje.

Harvard je, nesporno, najbogatiji univerzitet u svetu, jer njegov kapital, nastao veštim investiranjem sredstava dobijenih zaveštanjima i raznim donacijama, sada dostiže 40 milijardi dolara. Skoro je nemoguće da se tačno utvrdi koliko je investirano za proizvodnju nafte, gasa i uglja.

Ugalj Više neće koristiti ugalj Foto: Pixabay

Maja 2019. Harvard je direktno investirao 394 miliona dolara, od čega 5,6 miliona dolara u kompanije koje proizvode rezerve nafte, uglja i velike energetske pogone.

Stručnjaci su izračunali da su sredstva investirana u fosilna goriva proizvela 11 miliona tona ugljen dioksida što je godišnja emisija države Delaver.

Zahtev da se Harvard odrekne fosilnmih goriva potpisalo je više od 500 profesora, ali to za sada nije imalo nikakvog efekta.

Pod pritiskom studenata, Univerzitet Stenford je saopštio da neće više diretktno investirati u rudnike uglja, a njegov primer sledio je i Univezitet države Mejn.

I njujorška Kolumbija najavila je da će prestati da koristi ugalj za dobijanje električne energije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>