• 0

Dok jedni paniče, on opet ima svoj trenutak slave: Bitkoin magično raste

Najbolji početak godine za digitalnu valutu

  • 0

Kriptovaluta bitkoin ponovo ima svoj trenutak slave, mada u nezgodno vreme.

Digitalni novčić porastao je jer strahovi od izbijanja koronavirusa šalju udarne talase na globalnim berzama.

Cena jednog bitkoina sada se kreće oko 9.300 dolara, odnosno, samo ove nedelje porastao je skoro 10%, a stekao je 30% od kraja 2019. To je najbolji početak godine za bitkoin od 2012.

Zabrinutost zbog brzog širenja koronavirusa jedan je od faktora koji pojačavaju bitkoin, sredstvo koje često raste ako su investitori nervozni. Ali to nije jedini faktor koji pomaže da bitkoinu da raste.

- Nedavni rast bitkoina može da se pripiše i stalnim ekonomskim nesigurnostima - rekao je Shaun Djie, direktor digitalne kompanije Digik.

Djie je naveo privremene zabrinutosti oko trgovinskih odnosa između SAD i Kine, zabrinutosti za Bregzit i političke tenzije između Japana i Južne Koreje kao faktore koji su potakli cene bitkoina. Ali, koronavirus je očigledno najveći razlog.

- Zlato i bitkoin su u porastu, jer ulagači ne izgledaju uvereni u prošlogodišnji izgled akcija - rekla je Marija Vejtman, stariji strateg sa State Street-a.

Dodala je da bitkoin, kao i zlato, imaju koristi od činjenice da su kamatne stope niske (ili u nekim slučajevima negativne) nakon smanjenja Feda i mnogih drugih centralnih banaka prošle godine.

To je dovelo do pada američkog dolara u odnosu na druge valute u poslednjih nekoliko meseci. A slabiji dolar je dobar za bitkoin.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke