• 21

Arapi kupili zemlju veličine 2.150 fudbalskih terena, šta će im toliki plac u komšiluku?

"Osnivali firme da bi preko njih kupovali nekretnine, zaobilazeći na taj način propise"

 • 21
arapi arapski investitori, gradnja, gradiliste ulaganja biznis

Foto: Shutterstock

Državljani arapskih zemalja, koji u BiH masovno kupuju nekretnine, do sada su samo na širem području Sarajeva postali vlasnici više od 15 miliona kvadratnih metara zemljišta i više stotina stanova, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), a prenosi zagrebački portal Index.

Nekretnine koje u Kantonu Sarajevo poseduju državljani zemalja Bliskog istoka i severne Afrike premašuju površinu 2.150 fudbalskih terena, odnosno 15,3 miliona kvadratnih metara zemljišnih parcela.

Manji deo površina u vlasništvu državljana arapskih zemalja odlazi na 524 stana, objavio je u svom izveštaju CIN koji redovno prati imovinsko-pravna pitanja.

Ove parcele i nekretnine su u proteklih sedam godina uknjižene kao vlasništvo 160 preduzeća koja su registrovana na ime građana Saudijske Arabije, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Jordana, Sirije, Egipta, Libije i drugih arapskih zemalja.

Oni su u osnivali firme da bi preko njih kupovali nekretnine, zaobilazeći na taj način propise koji stranim državljanima ne dozvoljavaju posedovanje nepokretnosti u BiH, osim ako dolaze iz zemlje s kojom BH ima recipročni sporazum o dozvoljenoj kupovini zemljišta ili građevinskih objekata.

CIN podseća da je "navala" na nekretnine u BH počela 2012. i ukazuje da "nema sumnje da je u pitanju odgovor arapskih kupaca na pozive nekih bosanskohercegovačkih političara". Arapski investitori su najčešće kupovali zemljište u ruralnim područjima obećavajući izgradnju turističkih naselja i luksuznih vila, dok su u gradskim područjima kupovali zemljište za izgradnju višespratnica i hotela.

Do početka 2019. u Federaciji BH je bilo registrovano nešto više od 1.600 firmi u vlasništvu državljana arapskih zemalja, najviše u Kantonu Sarajevo. Ove firme uglavnom imaju samo jednog zaposlenog, a 70 odsto raspolaže tek minimalnim, zakonom propisanim kapitalom od 2.000 konvertibilnih maraka (1.000 evra).

Prema podacima Službe za poslove sa strancima BiH iz iz 2015, od 691 kontrolisane firme u vlasništvu državljana arapskih zemalja, 469 nije pronađeno na zvaničnim adresama, a 158 vlasnika nije imalo regulisan boravak u BiH.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • y

  Da nisu prodavali zemlju nebi Arapa bilo.

  4
  0

  Podelite komentar

 • Pera kojot

  Znaju oni da njima sledi ono sto su imali irak, iran , sirija, libija... pa beze dok je vreme! A nasa raja ode na zapad i tako se vrsi zamena stanovnistva vekovima! Vazda je bilo tako! Nemaju pameti ex jugosloveni, svi redom!

  35
  0

  Podelite komentar

 • M.K.

  Nek kupe koga briga to je drugi zivilizovani nacin zivilnog rata republiku srpsku da ostave na miru.

  33
  104

  Podelite komentar

Google preporuke