• 2

Tabaković na srpskom Davosu, ključne teme Foruma promene koje donosi 4.0

Manje od tri nedelje ostalo je do početka najvećeg ekonomskog skupa u zemlji

  • 2
TABAKOVIC SDI KURS

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Ključne teme o kojima će najvažniji kreatori ekonomske politike diskutovati na Kopaonik biznis forumu (KBF) ove godine biće pitanja koliko je Srbija spremna za promene koje Industrija 4.0 donosi, da li je naš obrazovni sistem sposoban da podrži "novu" industriju i na koji način se definiše politika inkluzivnog rasta.

Učešće na Forumu, koji će se održati od 1. do 4. marta na Kopaoniku, potvrdila je i guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

- Zahvaljujući stabilizaciji srpske ekonomije i potpunom ekonomskom zaokretu koji je napravljen u proteklim godinama, mi na ovogodišnjem Kopaonik biznis forumu možemo da govorimo o temama kao što su četvrta industrijska revolucija, digitalizacija i inovacije - izjavila je Tabaković.

Dodaje da je Srbija danas zemlja sa uređenim javnim finansijama, niskom i stabilnom inflacijom, relativno stabilnim kursom, zemlja sa dvocifrenim stopama rasta izvoza i investicija, kao i snažnim padom nezaposlenosti i rastom zarada u privatnom sektoru.

- U oblasti digitalizacije Narodna banka Srbije preuzela je jednu od liderskih uloga u uvođenju sistema za instant plaćanja, u kojem se transakcije obavljaju za manje od sekunde, čime je bila čak i ispred Evropske centralne banke. Trenutno radimo na drugoj fazi tog projekta koja podrazumeva omogućavanje instant plaćanja na prodajnom mestu korišćenjem IPS QR koda - istakla je Tabaković.

Manje od tri nedelje ostalo je do početka najvećeg ekonomskog skupa u zemlji, a pored pregleda stanja globalne ekonomije, sa akcentom na EU i Zapadni Balkan, ekonomskim rezultatima koji su ostvareni u protekloj godini u Srbiji, na Kopaonik biznis forumu govoriće se i o neophodnosti reformi koje nisu dominantno u domenu ekonomije već obuhvataju druge društvene sfere.

Kako se navodi u saopštenju organizatora, na panelima će se diskutovati i o tome kakva je veza 4.0 Industrije sa strategijom pametne specijalizacije, o klimatskim promenama i ulozi cirkularne ekonomije.

Kopaonik biznis forum biće mesto na kome će se ukazati na šansu koju Srbija ima da, sada kada je postignuta makroekonomska stabilnost, kroz reforme, dostigne ambiciozniji rast, kao i na uslove i prepreke koje se moraju savladati da bi se taj ambiciozni plan i ostvario, navode organizatori KBF-a.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oki

    11. februar 2020 | 14:48

    Ala ce da krkaju, ova gospodja prima sedamsto hiljada a narodu ne dozvoljava da uzme kredit i jos smanjuje period otplate, nek ona meni da njenu platu pa mi kredit nece ni trebati

  • Koki

    11. februar 2020 | 14:54

    Bravo za izgled i za zatezanja !

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>