• 2
 ≫ 

"Natalitet nam je, uz terorizam, najveća pretnja. Prenaseljenost zadire u državnu bezbednost"

 ≫ 

U Egiptu se, u proseku, na svakih 17,9 sekundi rodi jedna beba

  • 2
beba Foto:Pixabay.com

Egipat je u utorak prešao simboličan prag od 100 miliona stanovnika, međutim, uz demografski rast pogoršali su se ekonomski i socijalni problemi, a prema podacima Egipatske statističke agencije (CAPMAS), gotovo svaki treći Egipćanin živi ispod ivice siromaštva.

Stopa nataliteta je u toj zemlji u poslednjih 30 godina eksplodirala, a godišnje se, u proseku, rodi milion i po beba.

Prema podacima koje ima CAPMAS, a prenosi Seebiz, u Egiptu se jedno dete rađa na svakih 17,9 sekundi, odnosno rode se oko 3 bebe u jednom minutu.

Poslednjih godina vlast je pokrenula kampanje senzibilizacije javnosti, poput "Dvoje dece je dovoljno", ali bez rezultata. Previsoku stopu nataliteta, predsednik Abdel Fatah al Sisi, proglasio je 2017. jednom od dve glavne pretnje za njegovu zemlju, uz terorizam.

U petak je premijer Egipta ponovo upozorio da je prenaseljenost najveći izazov države, koji zadire u državnu bezbednost. Stanovništvo je mlado i siromašno, koncentrisano na malom delu teritorije koji zavisi od reke Nil.

Više od od 60 odsto građana ima manje od 30 godina.

Nakon devalvacije nacionalne valute gomilaju se ekonomske poteškoće, a inflacija je drastično smanjila kupovnu moć. Godine 1990, Egipćana je bilo "samo" 57 miliona, gotovo koliko i stanovnika Francuske u to doba.

U inostranstvu danas živi deset miliona Egipćana. Prema predviđanjima Ujedinjenih naroda, Egipat će, ukoliko se ne uspostavi efikasna politika, 2030. imati 120 miliona stanovnika.

Video: Egipćani oborili novi Ginisov rekord

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    14. februar 2020 | 13:10

    Prenaseljenost preti čitavoj planeti. Trebalo bi o tome misliti na vreme jer kad bude kasno sama planeta će nas počisititi.

  • Vukodlak

    14. februar 2020 | 18:18

    E,e e e e e e e bas umemo da se uporedimo ?😠😬😇😇😀😀😀😀😅😅😅😅😅😅😤😤😤😤😤😤 Nas je sve manje a njih sve vise ,.A prosek ???????😈😈😈😈😈😈😈😨😨😨😨😨

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>