• 4

Još 24 sata: Poslednji rok da platite ratu poreza na imovinu

Za svaki dan kašnjenja obveznik plaća zateznu kamatu od 11 odsto, a za izbegavanje plaćanja ove obaveze predviđena je kazna od 5.000 dinara

  • 4

Rok za uplatu godišnjeg poreza na imovinu za prvi kvartal 2020. ističe u petak, 14. februara, a obveznici ga plaćaju u visini poslednje rate za četvrti kvartal 2019. godine.

Za svaki dan kašnjenja uplate poreza na imovinu, obveznik plaća zateznu kamatu od 11 odsto, a za izbegavanje plaćanja te obaveze predviđena je kazna od 5.000 dinara.

Kako se navodi, poreska osnovica svake godine se određuje u novembru, a prema gradskoj odluci u pojedinim delovima grada namet za 2020. biće veći i do osam procenata, ali samo u zonama u kojima je vrednost kvadratnog metra nepokretnosti porasla.

Vlasnici stanova u Beogradu će tako platiti porez veći za najviše dva odsto, za koliko je otprilike povećana vrednost nekretnina u skoro svim zonama, dok će vlasnici kuća plaćati porez manji za jedan do dva odsto, osim u zoni zaštite zelenila i zoni ulaznih pravaca.

Manji porez plaćaće i vlasnici poslovnih zgrada, ali će vlasnici garaža u ekstrazoni poslovanja platiti za 10 odsto veći porez, odnosno u prvoj zoni četiri odsto.

U pojedinim zonama grada Niša može se očekivati povećanje poreza od dva odsto, a u drugim smanjenje za isto toliko, dok će u Novom Sadu visina poreza na imovinu za fizička lica ostati na prošlogodišnjem nivou.

Najveće uvećanje, ali i umanjenje poreza osetiće građani Kragujuevca, gde će porez na stanove u ekstrazoni biti uvećan za tri odsto, odnosno osam procenata u trećoj i četvrtoj zoni stanovanja.

U tom gradu porez za kuće u ekstra i prvoj zoni biće niži za oko 10 odsto, a u drugoj zoni za sedam odsto.

Kako navodi "Politika", većina gradova i opština povećala je obuhvat naplate poreza na imovinu, o čemu govori podatak da su prihodi od poreza na imovinu u 2018. godini iznosili 49,5 milijardi dinara, a 2017. godine 45,6 milijardi dinara.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Talion

    Potrebna je hitna reforma poreskog sistema i objediniavanje Poreske uprave i Uprave javnih prihoda. Npr ako posedujete lokal ili stan koji iznajmljujete po ceni od 500 evra mesecno, to vam je teoretski 6000 evra godišnje prihoda. Onda se prvo plati 80 evra za porez na iznajmljivanje za godinu dana je to 960 evra, pa onda oko 240 evra porez na imovinu godišnji, pa onda još oko 10% porez na kapitalnu dobit na kraju godine oko 600 evra. Sad kad sve saberete platite 1800 evra poreza, sto je 30% od ukupne cifre..... pa to nema nigde to je veće i od PDV. Treba zabraniti dvostruku, a pogotovo trostruko oporezivanje, drzava treba da se odluči, neka ako ima više osnova neka naplati samo po jednom koji joj najvise odgovara, a ne ovako. Takodje hitno promeniti zastareli način oporezivanja vozila, ne po kubikazi kao do sada, nego po trzisnoj vrednosti, ako moze da se ceni carina po trzisnoj vrednosti sto ne i porez.

  • Ha

    Zasto se placa porez na imovinu ja kupio zemlju ja platio dozvolu za kucu ja kupio materijal ja platio prikljucak za struju ja platio vodu ....

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke