• 4

Dan je zaljubljenih: Kako da vam ne ukradu i srce i novac?

Prošle godine izgubljeno je više od 200 miliona dolara zbog romantičnih spletki. Najčešče su stradale platne kartice

  • 4

Onlajn "romantične" prevare rastu vrtoglavom brzinom, a tom prilikom se izgube milioni dolara širom sveta.

Žrtve posle ovog ostaju emocionalno i finansijski slomljene. Samo ove nedelje, podaci pokazuju da su Amerikanci prošle godine izgubili 201 milion dolara zbog romantičnih prevare - što je skok od skoro 40% od 2018. godine.

Evo kako da izbegnete prevarante 

Oni tvrde da rade u ovim profesijama

Romantični prevaranti počinju lažnim profilima koristeći tuđi identitet. Njihova navodna lokacija nikada nije u vašem gradu - oni tvrde da su u vojsci, naftaši, da rade u inostranstvu ili su lekari koji su trenutno na dodatnoj edukaciji, upozorila je Federalna trgovinska komisija. Na taj način oni mogu tražiti novac da plate naizgled legitimne troškove, poput putnih viza, avionskih karata i bolničkih računa.

Insistiraju na anonimnim transferima novca

Kada traže novac, romantični prevaranti retko koriste redovan postupak prenosa novca, poput tekućeg računa. Odluče se za poklon kartice, tako da ih mogu pretvoriti u gotovinu. A znaju i da je takve transakcije gotovo nemoguće poništiti.

- Poklon kartice su za poklone, a ne za isplate. Svako ko zahteva plaćanje poklon karticom uvek je prevarant - saopštila je Federalna trgovinska komisija.

Nakon što dobiju broj poklon kartice i njen PIN, mogu odmah da preuzmu uloženi novac i proces je teško preokrenuti.

- Jednom kada to urade, prevaranti i vaš novac nestaju, obično bez traga - kaže FTC.

-Nikad ne šaljite novac ili poklone zbog ljubavi osobama koje zapravo niste upoznali. To je romantična prevara - kažu u FTC.

Brzo "napreduju" u vezi

Romantični prevaranti ne počinju uvek sa aplikacijama za upoznavanje. Obično počnu preko Fejsbuka, on im je omiljeni. Posle dopisivanja, možda razmene fotografija (koje ne moraju biti autentične), prelazi se na novu fazu, a to je traženje para.

Kako bi izgradili vaše poverenje, razgovaraće nekada sa vama i više puta dnevno.

Ako sumnjate na romantičnu prevaru

Prestanite da komunicirate sa tom osobom odmah. Razgovarajte s nekim kome verujete i obratite pažnju kako će reagovati.

Pretražite vrstu posla koji osoba tvrdi da obavlja, proverite da li se vezuju za slične priče. Takođe možete da pregledate komentare na blogovima o prevarama da biste čuli priče drugih ljudi

Ako ste platili romantičnu prevaru karticom, obratite se kompaniji koja je izdala karticu. Recite im da ste prevareni i probajte da vratite novac.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>