• 0

Kuvari, kelneri, turizmolozi, 4. mart je vaš dan: Novi hoteli otvaraju radna mesta

U Vrnjačkoj Banji je 2019. i ove godine otvoren veći broj hotela sa četiri i pet zvezdica, a potražnja za ugostiteljima je posebno izražena u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu, Kragujevcu i Nišu

  • 0

Zapošljavanje radnika u oblasti ugostiteljstva u blagom je porastu, imajući u vidu da se otvara sve više hotela, a najviše potrebe za radnim angažovanjem ovog kadra ima u Beogradu, Novom Sadu, Kraljevu, Kragujevcu i Nišu.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), u prošloj godini 11.343 lica sa evidencije te službe ugostiteljske struke uspelo je da se zaposli. Prosečno vreme čekanja na zaposlenje ugostitelja do sada je bilo oko četiri godine.

Zaključno s poslednjim danom januara, ove godine u evidenciji nezaposlenih lica registrovano je 17.527 njih iz ugostiteljske struke, a mahom je reč o pripremačima namirnica, servirima, pomoćnim ugostiteljima, kuvarima, kelnerima, turističkim i ugostiteljskim tehničarima, ekonomistima za turizam, višim ugostiteljima, diplomiranim turizmolozima...

U januaru se 660 lica sa evidencije NSZ ugostiteljske struke zaposlilo, a u istom periodu registrovano je 73 oglasa za 130 izvršilaca u oblasti ugostiteljstva i turizma, na koje se prijavilo 40 kandidata.

Tokom 2019. godine, najviše prijavljenih potreba za zapošljavanje radnika u ugostiteljstvu bilo je u Beogradu (1.406), potom slede Novi Sad (304), Kraljevo (188), Kragujevac (119), Niš (106).

U Vrnjačkoj Banji je 2019. i ove godine otvoren veći broj hotela sa četiri i pet zvezdica, a samim tim je iskazana potreba za radnicima ugostiteljske struke. Najviše se traže konobari, kuvari, sobarice, recepcioneri, animatori.

Iz NSZ najavljuju da će 4. marta biti održan Sajam zapošljavanja i obrazovanja u oblasti ugostiteljstva, kako bi se olakšalo nalaženje pravih kandidata, a već sada, kažu vlada veliko interesovanje.

Inače, u Vrnjačkoj Banji na evidenciji NSZ ima više od 200 nezaposlenih ugostiteljskih radnika svih profila od čega njih 65 nema radno iskustvo.

Video: Da li bi Beograđani radili za 1.000 evra u Hrvatskoj? Evo kako je odgovorila žena rodom iz Vukovara

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke