• 0
 ≫ 

I njima fale radnici: Da mogu da vrate vreme, da li bi austrijske kompanije opet došle u Srbiju?

 ≫ 

Srbija je na 29. mestu najznačajnijih svetskih partnera Austrije, a za nas - ova zemlja Centralne Evrope je druga po važnosti kada je reč o investicijama

  • 0
Biznismen, IT, paušalac, preduzetnik, programer

Foto: Shutterstock

Na današnjoj konferenciji na temu austrijskih poslovanja u Srbiji, istaknuti su impresivni rezultati istraživanja, u kojem su učestvovali austrijski privrednici. Iako osećaju da je privredna klima ostala nepromenjena 2019, imaju veoma optimistične stavove kada je reč o narednom periodu.

Štaviše, da mogu da se vrate u prošlost, njih 89 odsto bi ponovo ulagalo u Srbiji.

Ono u čemu se, međutim, svi slažu jeste da im nedostaje radna snaga, posebno ona kvalifikovana, a većina veruje da bi im ulazak Srbije u EU doneo boljitak na poslovnom planu.

Jedan od govornika na konferenciji, Vladimir Varićak, ispred logističke kompanije "Quehenberger Logistics SRB", kaže da je ova oblast doživela veliki skok u poslednjih 10 godina.

Dodaje i da oni sada planiraju ulaganje u dualno obrazovanje zbog deficita radne snage, ali i da su austrijske firme od 1995, nakon inflacija, bile prve zainteresovane za ulaganje u Srbiji.

Srbija je na 29. mestu najznačajnijih svetskih partnera Austrije, a za nas - ova zemlja Centralne Evrope je druga po važnosti kada je reč o investicijama. Srbija je sa obimom trgovine od 1,1 milijardu evra u prva tri kvartala prošle godine najveći trgovinski partner Austrije u regionu.

Za većinu austrijskih preduzetnika, 2020. je dobra ekonomska godina, budući da 49 odsto očekuje isti kvalitet rada, 37 procenata veruje u bolje promene, a samo 14 odsto ima pesimističan stav.

- Ovakva očekivanja mogu biti i odraz primetnog pogoršanja evropskih ekonomskih prilika zbog krize oko posledica Bregzita i ekonomskih prilika u Nemačkoj - rekla je Erika Teoman-Brener, trgovinski savetnik.

Ono što im je predstavljalo poteškoće u poslovanju, od 2017. do 2019. jesu 3 ključne oblasti kojima su potrebne reforme, a to su vladavina prava, borba protiv korupcije i kriminala, i birokratija. Ipak, u 2019, istakli su da su najurgentnije reforme neophodne za infrastrukturu, svest o kvalitetu i kupovnu moć.

Video: Srbi stvorili novu super šljivu

(B.Đ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>