• 1
 ≫ 

Virus i u vazduhu: Avio-kompanije trpe enormne gubitke, cifra se penje na 30 milijardi dolara

 ≫ 

Procena je da će se potražnja za avio-kartama u azijsko-pacifičkom regionu smanjiti za 13 odsto

  • 1

Prema procenama Međunarodne asocijacije avio-prevoznika (IATA), avio-kompanije iz azijsko-pacifičkog regiona zbog epidemije koronavirusa izgubiće 27,8 milijardi dolara, dok će se potražnja za avio-kartama u tom regionu smanjiti za 13 procenata.

S obzirom na to da je procena rasta projektovana na 4,8 odsto, ukupni pad profita iznosiće 8,2 procenta, saopštila je juče IATA.

Po tom scenariju, gubitak prihoda iznosiće 27,8 milijardi dolara za avio-kompanije u azijsko-pacifičkoj regiji. Najveće gubitke zabeležiće kompanije iz Kine, čiji se pad profita samo na domaćem tržištu procenjuje na 12,8 milijardi.

Prema istom scenariju, kompanije koje posluju van tog regiona izgubiće 1,5 milijardi dolara, pod pretpostavkom da je pad tražnje ograničen samo na azijska tržišta. Ukupno uzevši, gubitak će na globalnom nivou iznositi 29,3 milijarde dolara.

Taj gubitak će, prema procenama IATA, prilično umanjiti procene globalnog rasta za 2020. godinu. To sve važi, ukoliko se epidemija zadrži pretežno u Kini. Ako bi se epidemija proširila na azijsko-pacifička tržišta, onda bi uticaji na avio-kompanije iz drugih regiona bili i veći.

- Ovakav pad potražnje kao rezultat izbijanja koronavirusa imaće finansijski uticaj na avio-kompanije, posebno na one koje posluju na kineskom tržištu. Procenjujemo da će se globalni saobraćaj zbog koronavirusa smanjiti za 4,7 odsto, što bi moglo značajno da umanji rast koji smo prethodno prognozirali i da izazove prvi ukupni pad potražnje od krize koju je izazvao SARS 2003. godine - istakao je Aleksandre de Žinik, generalni direktor IATA.

Dodaje da će ovo biti veoma teška godina za avio-kompanije.

Video: Ekskluzivno: Snimak unutrašnjosti kruzera koji je u karantinu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>