• 0
 ≫ 

Od danas u prometu najsigurnija novčanica: Duplo zaštićena, sa likom poznatog slikara

 ≫ 

Nova novčanica od 20 funti sadrži dva prozora i dve folije u boji kako bi se sprečilo falsifikovanje

  • 0
JMW Turner, novcanica, 20 funti, britanija, novac

Foto: Tanjug/AP

Nova novčanica od 20 funti sa likom umetnika Vilijama Tarnera pojaviće se u bankomatima i platnom prometu u Velikoj Britaniji od danas.

Ova novčanica je proglašena za "najsigurniju novčanicu do sada", a polimer će zameniti prethodnu papirnu novčanicu od 20 funti. Sadrži dva prozora i dve folije u boji kako bi se sprečilo falsifikovanje.

Banka očekuje da će polovina svih bankomata širom Velike Britanije u samo dve nedelje izdati polimerske novčanice od 20 funti.

Banka Engleske je već u opticaj pustila polimerske novčanice od 5 i 10 funti, a nova polimerska novčanica od 50 funti biće izdata 2021.

- Naše novčanice slave neobično bogato i raznoliko nasleđe Velike Britanije i ističu doprinose njenih najvećih građana. Tarnerova umetnost bila je transformativna. Oduševljen sam što će se delo verovatno najuticajnijeg britanskog umetnika svih vremena pojaviti na još dve milijarde umetničkih dela – novim novčanicama od 20 funti - rekao je Mark Karnei, guverner Banke Engleske.

JMW Turner, novcanica, 20 funti, britanija, novac

Foto: Tanjug/AP

Džozef Malord Vilijam Tarner istakao se u prikazima pejsaža i mora, koje karakteriše slobodan odnos prema boji i potezima četkice. Bio je slikar i akvarelista, čija dela najbolje svedoče o zahtevima engleske umetnosti 18. i 19. veka. Smatran je najvećim slikarem kojeg je Engleska do tada imala.

Tarnerovo slikarstvo je posebno i predstavlja mešavinu pare, vode, atmosfere, sećanja na klasičnu umetnost. Već sa 15 godina je bio primljen na Kraljevsku akademiju.

Video: To je to! Zastava Velike Britanije se više ne vijori u Briselu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>