• 1

Smrt kraljice Elizabete i uticaj na ekonomiju: Šta će biti sa funtom?

Kraljica Elizabeta preminula je juče u 96. godini

  • 1
Britanska funta Foto: Shutterstock

Funta se oporavila nakon što je tokom noći pala u odnosu na američki dolar u nestabilnom trgovanju nakon vesti  o smrti kraljice Elizabete II, britanskog monarha sa najdužom vladavinom i figurom nacije u poslednjih sedam decenija.

Naime, funta je porasla za 0,6 odsto na 1,1578 dolara. Prethodno je pala na samo 1,1488 dolara nakon vesti o smrti britanskog monarha.

Evro je porastao za 0,16 odsto u odnosu na funtu na 86,04 penija, nakon što je Evropska centralna banka u četvrtak povećala stopu od 75 baznih poena.

- Nije bilo značajnog uticaja na funtu - izjavio je Amo Sahota, direktor za devizne razmene u konsultantskoj firmi Klarity FX u San Francisku.

- Kraljica je očigledno bila ikona u britanskoj kulturi, ali politički veoma malo značajna. Biće pitanja oko premijera. To je vlada koja je ionako u tranziciji. Ali to neće imati nikakvog uticaja na ekonomiju - smatra Sahota.

Podsetimo, funta se trgovala niže ranije na globalnoj sednici jer su oštre primedbe predsedavajućeg Federalnih rezervi Džeroma Pauela nadoknadile britansku politiku koju je predstavila nova britanska premijerka Liz Trus sa ciljem da smanji rastuće troškove energije.

Gospodin Pauel izjavio je da Federalne treba da nastavi sa radom dok ne završi posao i da je "snažno posvećen" smanjenju inflacije.

Njegovi komentari su preko noći gurnuli američki dolar na viši nivo, uključujući i u odnosu na funtu. Ali američka valuta je odahnula od svog snažnog rasta u petak, sa indeksom američkog dolara koji je pao za 0,25 odsto na 109,25, odmah iza dvadesetogodišnjeg vrha od 110,79.

Singapurski dolar je blago porastao u odnosu na američki dolar. U petak se trgovao po ceni od 1,3998 za američki dolar u 10.57 (po singapurskom vremenu), što je povećanje od 0,4 odsto u odnosu na zatvaranje u četvrtak, prema podacima Blumberga.

U odnosu na funtu, Singapurski dolar je oslabio 0,3 procenta na 1,6207 u odnosu na zatvaranje prethodnog dana.

Kraljica Elizabeta preminula je u 96. godini, saopštila je juče Bakingemska palata.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>