• 0
 ≫ 

Dok Venecija otkazuje karneval zbog virusa, Austrija očekuje obrt od 200 miliona evra

 ≫ 

Pored trgovaca, od karnevala profitiraju i druge privredne grane, kao što je gastronomija

  • 0
karnevali u Riju, Brazil Carnival

Foto: Tanjug/AP

Karneval u Austriji je, ne samo povod za velike žurke i maskiranje, već i za rast privrede, kojoj ovo doba donosi dodatne prihode.

- Ove godine austrijski trgovici mogu da se raduju dodatnom obrtu u visini od 35 do 40 miliona evra. Time je karneval (Fašing) za trgovinu važniji od Noći veštica - konstatovao je Rajner Vil, šef strukovnog ogranka trgovina u Privrednoj komori Austrije.

Svaki deseti potrošač je u proteklih pet dana ciljano išao u kupovinu za karneval. U proseku, Austrijanci su potrošili 25 evra za karneval, navodi se u saopštenju.

Na vrhu liste stvari koje su kupovali su kostimi, dekorativni artikli, nakit i šminka.

Pored trgovaca, od karnevala profitiraju i druge privredne grane, kao što je gastronomija, tako da je procenjeni ukupni dodatni obrt po austrijsku privredu između 150 i 200 miliona evra.

Podsetimo, italijanske vlasti saopštile su juče da se otkazuje karneval u Veneciji nakon što je zemlja postala prva država u Evropi u kojoj je dvoje državljana umrlo od korona virusa. Pored karnevala, suspendovane su i sve druge aktivnosti na najmanje nedelju dana.

Video: Počinje sezona karnevala u Brazilu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>