• 14

Gorka strana čokolade: Afrikanke beru kakao za manje od pola evra dnevno. Muškarci uzmu 3 puta više

Fondacija "Fairtrade Fortnight" poziva vladu i industriju čokolade VB, da ženskim beračima obezbede bolje plate. Takođe, navode da čokoladna industrija godišnje zaradi barem 4 milijarde funti, kao i da Britanci najviše od svih u Evropi konzumiraju ovu poslasticu

 • 14
Plantaža kaka, farmerke, Female cocoa farmers

Foto: ISSOUF SANOGO/AFP/Profimedia

Nedavno smo pisali o tome da Gana i Obala Slonovače, koje proizvode gotovo dve trećine ukupne količine kakaoa, već duže vreme pregovaraju o stvaranju jedinstvenog udruženja COPEC, što bi moglo da utiče na poskupljenje zrna, odnosno krajnjeg proizvoda - čokolade.

Ali, potrošači nisu jedini ugroženi. Uprkos višim cenama, žene koje naporno rade na farmama kakaoa, u proseku su plaćene 23 penija dnevno (manje od pola evra), dok muškarci na istom poslu za jedan dan zarade 75 penija, odnosno tri puta više.

Fondacija "Fairtrade Fortnight" poziva vladu i industriju čokolade Velike Britanije, da ženskim beračima obezbede bolje plate. Takođe, navode da čokoladna industrija godišnje zaradi barem 4 milijarde funti, a da Britanci, po glavi stanovnika, najviše od svih u Evropi konzumiraju ovu poslasticu.

Baš zbog toga, smatraju da VB treba da uloži dodatne napore i oslobodi Afrikanke ove mizerije. Zalažu se za primanja koja će im omogućiti da žive optimalno, ali i za ukidanje jaza među polovima. Nova internacionalna inicijativa zove se "Alliance on Living Incomes in Cocoa", a fondacija očekuje da će joj se priključiti vlada i industrija čokolade Ostrva.

čokolada

Foto: Pixabay

U prilog tome, lansirana je kampanja "Ona zaslužuje" (She Deserves), koja otkriva da u Zapadnoj Africi, gde raste oko 60 odsto svetskog kakao drveća, prosečna ženska osoba zaposlena na farmi zaradi manje od pola evra dnevno.

U Republici Obala Slonovače, uprkos tome što obavljaju 70 odsto poslova na farmi: sadnju, žetvu, fermentaciju, sušenje i pakovanje kakao zrna, kao i ostale kućne poslove - žene imaju manja prava od muškaraca, manju zaradu, i često ne poseduju nijedno zemljište.

- Žene uglavnom rade dve trećinu posla, a za uzvrat dobiju manje od jedne trećine zarade - kaže Luisa Koks, jedna od direktorki u fondaciji "Fairtrade Foundation", i dodaje da ako je ova industrija ozbiljna u svom poslu, na duže staze, onda mora više da ulaže u "žene koje stoje iza čokolade".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Radnik

  I mi u Petrohemiji u Pančevu imamo 180 din satnicu ! Ceo mesec u smeni bez slobodnog dana i opet za račune dužni ko Grčka !!

  5
  0

  Podelite komentar

 • Aca

  Nije važno ako rade za pola evra dnevno ako mogu sa tim primanjima da imaju luksuzne vile, automobile, poslugu, baštovana...

  0
  13

  Podelite komentar

 • Šteta

  Znači još malo pa kao u srbiji!

  11
  0

  Podelite komentar

Google preporuke