• 1

Kažnjeno 18 banaka u Srbiji, moraće da plate i do 800.000 dinara

Kazne astronomske

  • 1

Narodna banka Srbije je, u skladu sa svojim nadležnostima po Zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga, donela 2019. godine 20 rešenja po pritužbama klijenata banaka i osiguravajućih društava, od čega je u 18 slučajeva izrekla i novčanu kaznu.

U postupcima po pritužbama, NBS je rešenjem nalagala otklanjanje konkretne nepravilnosti u odnosu na korisnika koji je podneo pritužbu i kada je to propisano zakonom izricala novčanu kaznu, navodi se u saopštenju NBS.

Propisana novčana kazna za nepravilnosti u vezi sa primenom Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga kreće se u rasponu od 80.000 do 1.000.000 dinara, a za nepravilnosti u vezi sa primenom Zakona o platnim uslugama od 50.000 do 800.000 dinara, podsećaju iz centralne banke.

U slučaju dve banke izrečene su novčane kazne iz Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga za postupanje suprotno Odluci o bližim uslovima oglašavanja finansijskih usluga, a doneto je i jedno rešenje kojim su utvrđene nepravične ugovorne odredbe, dodaje se u saopštenju.

Iz NBS navode da je od 1.577 okončanih postupaka, 280 pritužbi bilo osnovano, od čega se 9,6 odsto osnovanih žalbi građana odnosi na osiguravajuća društva, a 26,6 procenata na banke.

U postupku posredovanja, od ukupno 60 okončanih postupaka, u 19 slučajeva je zaključen sporazum između osiguravajućeg društva i korisnika, dok je u slučaju banaka zaključeno četiri sporazuma, dodaje se u saopštenju i precizira da je prosečna vrednost sporazuma iznosila 337.812 dinara.

U centralnoj banci napominju da se rezultati rada u ovoj oblasti ne mogu detaljnije preneti javnosti zbog poverljivosti koja je ustanovljena zakonom, ali da je veliki broj korisnika koji nisu ni podnosili pritužbe imao konkretnu materijalnu korist kao posledicu aktivnosti Narodne banke Srbije u toj oblasti.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke