• 3

Firma u Srbiji prešla na biomasu, uštedela 14.000 € i to je samo jedna mera za smanjenje zagađenja

Predlaže se formiranje Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti, osim za javne, i za druge korisnike, kao i subvencionisanje kupovine energetski efikasnih uređaja za domaćinstvo

  • 3
Dimnjaci, smog, zagađenje

Foto: Shutterstock

Gasifikacija gradova i opština, uvođenje podsticajnih mera za kupovinu novih, visokoefikasnih peći i kotlova, i donošenje pravilnika o minimalnim tehničkim zahtevima za čvrsta goriva na bazi drvne biomase, deo je rešenja i hitnih mera koje bi mogle da utiču na smanjenje zagađenja vazduha u Srbiji, istaknuto je u PKS.

- Prirodni gas kao energent budućnosti, odnosno 21. veka, i obnovljivi izvori energije, jesu oni koji mogu Srbiji da donesu boljitak u smislu smanjenja zagađenja vazduha, vode i zemljišta - smatra Ljubinko Savić iz Udruženja za energetiku i energetsko rudarstvo PKS.

U diskusiji na Okruglom stolu, učestvovali su predstavnici PKS, učesnici na energetskom tržištu Srbije, snabdevači gasa, proizvođači čvrstih goriva na bazi biomase, kao i proizvođači uređaja za sagorevanje čvrstih goriva na bazi biomase, koji su predložili mere sa ciljem smanjena zagađenja vazduha u gradovima u Srbiji.

PKS će predloge mera uputiti nadležnim institucijama i ministarstvima.

Predloženo je uspostavljanje pariteta cena energenata i svođenje jedinične cene na kWh kod svih energenata i energije, i dovođenje cene prirodnog gasa u regulatorne okvire, definisanje i uvođenje podsticajnih mera za kupovinu novih, visokoefikasnih peći i kotlova u domaćinstvima smanjenjem ili postepenim ukidanjem PDV, taksi i administrativnih troškova, kao i kroz direktne podsticaje.

Predlaže se formiranje i otvaranje Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti, osim za javne, i za druge korisnike, kao i subvencionisanje kupovine energetski efikasnih uređaja za domaćinstvo putem dodele vaučera i dotacija.

Još jedan od predloga jeste i usvajanje operativnog plana širenja gasne distributivne mreže uz definisanje obaveza i rokova za sve učesnike u procesu izgradnje. Lokalne samouprave bile bi zadužene za donošenja planske dokumentacije, izdavanje potrebnih dozvola i saglasnosti po ubrzanoj proceduri i uz niže takse.

Intenzivna kampanja o važnosti zaštite životne sredine, isticanjem najbitnijih ekoloških mera, kao i donošenje Pravilnika o minimalnim tehničkim zahtevima za čvrsta goriva na bazi drvne biomase, takođe su deo mera usmerenih na smanjenje zagađenja u Srbiji.

Ogrev, vatra, loženje vatre, grejanje, pelet, pelat

Foto: Pixabay

Pravilnik je preduslov i za uspostavljanje konkurentnog tržišta ovih energenata, uvođenje svih tokova trgovine/prodaje u legalne tokove, kao i za uvođenje sistema nadzora i kontrole ovih proizvoda prilikom stavljanja na tržište.

Profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu, Branko Glavonjić, navodi da je Srbija od uvođenja niže stope PDV od 10 odsto, umesto dotadašnjih 20, imala pozitivne efekte na povećanje korišćenja peleta. Ovom vladinom merom došlo je do zaustavljanja izvoza ovog strateškog energenta, ali i njegovog većeg učešća u energetskom miksu Srbije, čime smo postali lider u potrošnji peleta u regionu.

Glavonjić je apelovao na više od milion domaćinstva u Srbiji koja koriste ogrevno drvo, da koriste prosušeno i suvo drvo, umesto sirovog, jer se na taj način dobije više toplote, manji su troškovi i manje su emisije ugljen-monoksida i azotovih oksida, što direktno doprinosi poboljšanju kvaliteta vazduha.

Predsednik Grupacije za obnovljive izvore energije, Mladen Stojadinović, istakao je da se u Srbiji u 2019. godini proizvelo oko 400.000 tona visokokvalitetnog peleta, da je svega 20 odsto izvezeno na druga tržišta, ali da je suština da se kvalitetno drvno gorivo mora sagoreti u pećima koje mogu da ispolje (transformišu) sav energetski potencijal ovog ekološkog goriva. Tada su jedino vidljivi i potpuni ekonomski efekti.

Dobar primer je prelazak sa sistema centralnog grejanja na grejanje biomasom poslovnog prostora od 2.600 m3, što je donelo uštedu od oko 14.000 evra godišnje.

Stojadinović se zalaže i za uspostavljanje mehanizama podsticaja kako za kupovinu visokoefikasnih peći tako i za uspostavljanje takozvanih energetskih zasada, kao odgovor na sve veći pritisak drvne industrije na ograničene resurse šuma Srbije.

Podsticaji mogu biti i iz namenskih budžetskih sredstava, ali i iz fondova EU, za koje država treba da aplicira. Dobar primer je i Zeleni plan EU koji za zemlje Balkana ima liniju sa značajnim sredstvima, a postoji i zainteresovanost domaćih proizvođača drvnih goriva da sufinansiraju projekte energetskih zasada.

Video: Vučić o energetskom povezivanju Srbije, Rumunije, Bugarske i Grčke

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hogar

    26. februar 2020 | 10:28

    kad sam pre deset godina krenuo na grejanje uz pomoc peleta cena mu je bila oko 100e sada je cena duplo skuplja zbog raznih taksi ali i nezasitih proizvodjaca koji bi hteli preko noci bogastvo.... kad je pre pet.. sest godina bila duga zima proizvodjaci peleta i njihovi dileri su digli cenu za tonu peleta na 400e sto nije bilo normalno i umesto drzava da reaguje i zestoko kazni takve alave proizvodjace ona nista ne uradi... posle toga vratio sam se na dobri stari ugalj gde nema takvih oscilacija i znatno je bolje grejanje od peleta.... ako vam kuca nema dobru fasadu, stolariju, krov izolovanost netreba ici ni na pelet ni gas samo uvodjenje i jednog i drugog je preskupo za narod i grejanje na pelet i gas je skupo za radnicki dzep.. u svetu je druga prica tamo dobijate povoljne uslove a pelet i gas su jeftiniji nego u Srbiji da ne pricamo o kvalitetu peleta i gasa ovde i napolje. Ovde se najlosiji pelet prodaje kao prva klada a za istu kolicinu gasa Nemac, Italijan, Svajcarac... ce vise i bolje ugrejati svoj dom od Srbina..... to vam je to nazalost

  • Johan

    26. februar 2020 | 10:05

    Pa neko je ustedeo tu a isto je zagadio okolinu kao i ranije sto je zagađivao a ko se jos brine o narodu bitan je interes kolko on ustedi ili prevari nekoga za bio masu

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>