• 3
 ≫ 

U zamci birokratije: Porodilje sve teže dobijaju kredit u banci

 ≫ 

Trudnice i porodilje često su žrtve diskriminacije na poslu, a sve teže izlaze na kraj i sa "obazrivim" bankama. Uslov za odobravanje kredita ženama koje su na porodiljskom odsustvu nisu samo redovna primanja, traže im dodatne potvrde

  • 3
beba

Foto: Pixabay.com

Mnoge porodilje poslednjih meseci nisu uspele da produže dozvoljene pozajmice, niti da podignu kredit. Pred njih se, kao nepremostiva prepreka, isprečio dokaz poslodavca o isplaćenim zaradama.

Po Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom, naknadu na porodiljskom odsustvu isplaćuje država, pa firme ne mogu ni da izdaju potvrde. Nisu, međutim, sve banke podjednako stroge u svojim procedurama, ali ima i onih koje se striktno drže procedure, pišu Večernje novosti.

Iako uredno prima naknadu na porodiljskom odsustvu, Beograđanka Lidija N. nije uspela da produži dozvoljeni minus.

- U jednoj banci su mi tražili da mi poslodavac popuni zahtev za administrativnu zabranu, jer im je to nova procedura. Kada sam otišla u firmu, uverili su me da to ne mogu, jer mi oni i ne isplaćuju zaradu. Izdali su mi uobičajenu potvrdu o zaposlenju. U banci su, međutim, insistirali da poslodavac popuni njihovu potvrdu o zaposlenju. U kompaniji to nisu mogli, jer je ona podrazumevala i podatke o zaradi. Na kraju sam jednostavno odustala - objašnjava Lidija.

U drugoj banci postoji "neka" mogućnost, ali se svaki slučaj posmatra pojedinačno. I ne znači da će se svakoj mami izaći u susret.

U trećoj banci nude mogućnost odobravanja kreditnih proizvoda i dozvoljenog prekoračenja klijentima koji su u trenutku podnošenja zahteva na porodiljskom odsustvu, odsustvu radi nege deteta ili odsustvu radi posebne nege deteta. Za to, međutim, važe posebni uslovi:

Prilikom apliciranja za kreditni proizvod ili dozvoljeno prekoračenje, klijent je u obavezi da dostavi banci uobičajenu dokumentaciju koja obuhvata: overeni zahtev za odobrenje plasmana, odnosno potvrdu poslodavca sa overenom prosečnom tromesečnom zaradom, koju je klijent ostvario do otvaranja porodiljskog bolovanja, uz napomenu na koje mesece se prosek odnosi.

Takođe je, tvrde, neophodno dostaviti i rešenje o visini primanja tokom porodiljskog bolovanja izdatog od strane Ministarstva za rad, kao i potvrdu Sekretarijata za socijalnu zaštitu o visini isplaćenih primanja.

- Za odobrenje kreditnih proizvoda, klijent je u obavezi da dostavi i rešenje o administrativnoj zabrani koje overava poslodavac - kažu u toj  banci.

Računi, računanje, banka, kredit, budžet kućni, zenasvodi racune

Foto: Shutterstock

Većina firmi na ovakvo rešenje ne želi da lupi pečat, jer porodiljama novac ne isplaćuju oni, već država.

 

Međutim, iz jedne banke objašnjavaju, za Večernje novosti, da se kod njih porodilje ne susreću sa ovakvim problemima.

- Odobravamo kredite porodiljama - kažu u ovoj instituciji, i dodaju: Ukoliko je klijent naše banke i prima zaradu kod nas, za kredit joj je potrebna samo lična karta, a uslovi su isti kao i za sve klijente.

Ukoliko porodilja nije naš klijent, potrebno je da dostavi potvrdu iz firme kako bi se video status zaposlenja - da li radi na određeno ili neodređeno, kao i rešenje da joj se priznaje pravo na naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva.

Dobra stvar je što se naknada na porodiljskom odsustvu isplaćuje direktno ženama, pa su sprečena kašnjenja, saglasni su u udruženjima roditelja. Međutim, da bi se problem rešio, mora da postoji saradnja poslodavca, Ministarstva za rad koje isplaćuje platu i banke.

I dok mame ne mogu da ostvare svoja prava, u bankama se pravdaju da nemaju šifru za takva primanja i po procedurama traže potvrdu firme koju ona ne može da izda.

Video: Telegraf anketa: Da li biste podigli kredit za opremanje stana!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branka

    27. februar 2020 | 15:35

    Ja sam dizala kredit iako sam na porodiljskom.dali su mi administrativnu zabranu da mi firma popuni sve sem proseka plate i nosila resenje o porodiljsko bolovanju.i licima karta.ali to sve zavisi od banke do banke

  • Poaro

    27. februar 2020 | 15:19

    Možda će banka koja je kupila Komercijalnu to promeniti, ahahahaha ...

  • Suzana

    27. februar 2020 | 15:36

    Konacno da neko pise o ovome. Bravo. Ni same banke se nisu zapitale da uspostave proceduru za takve slucajeve. Mozda im ovaj tekst bude okidac. Porodilje gledaju kao bele medvede iako je u principu prosta stvar. Zene moraju da se naoruzaju znanjem o bankama i kreditima pa tek onda da se upustaju u podnosenje zahteva. Po mom iskustvu, kad smo se konacno usaglasili, donela sam resenje od drzave koliki mi je prosek plate, izvestaj iz sekretarijata socijalne zastite gde pise kada je drzava uplacivala plate i overena potvrda od firme da sam zaposlena na odredjeno. Eto mozda nekom pomogne. Inace, dok sam objasnila da prosek plate ne mogu da napisu poslodavci jer oni ne isplacuju istu, kao da sam se ponovo poradjala.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>