• 1

Kinezi dele ogromne bonuse radnicima koji pristanu da se vrate na posao

Iako je korona virus mesecima u jeku, neke kompanije su stava da posao ne sme da trpi. Među najviše "pogođenima" su proizvođači mobilnih telefona

  • 1
kompjuter, mobilni, aplikacije, telefon

Shutterstock

U drugoj polovini februara, gigant Epl se oglasio sa saopštenjem da su proizvodnja i prodaja ajfona pogođeni zbog korona virusa, i da će korisnici malo duže čekati na isporuke telefona.

Svetski mediji sada bruje o tome da kompanije u Kini rade sve da vrate svoje evakuisane radnike na posao, kako posao više ne bi "trpeo". U Zhengzhouu, poznatom i kao "Grad ajfona", nalazi se najveća "Foxconn" fabrika, koja je Eplov glavni proizvođač.

Oni samo u ovom gradu zapošljavaju 350.000 ljudi i prave polovinu svetskih ajfon aparata, pa je onda jasno otkud tolika tenzija.

Fabrika je prestala sa radom 3. februara, kada je "Foxconn" prekinuo "gotovo svu" proizvodnju u Kinu. Štaviše, rad su usmerili na pravljenje zaštitnih maski i medicinske opreme.

Pre nekoliko dana, najavili su da će fabrike postepeno nastaviti s poslovanjem, a oni sada pribegavaju svim mogućim opcijama ne bi li radnike "izvukli" iz kuća. Novim radnicima nude oko 900 evra da počnu s radom u fabrici u Zhengzhouu, a starim radnicima nude nepunih 400 evra.

Možda vam ne zvuči mnogo, ali ove ponude su kineskim radnicima vrlo primamljive, budući da je prosečna mesečna plata zaposlenog u fabrici - između 250 i 380 evra. 

Video: Mislili ste da novi iPhone odvaljuje sa cenom? Pogledajte onda Lamborghini telefon

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nole

    3. mart 2020 | 16:44

    Kako izgleda i kinezi su nas osisali sa platama zato i otvaraju fabrike ovde jer je jeftinija radna snaga

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>