• 8
 ≫ 

Slovenija je idealna za porodicu, a Ljubljana ima najlepši vrtić: Evo kako oni podstiču natalitet

 ≫ 

Opština Ljubljana sufinansira boravak u državnim vrtićima i do 90 odsto

  • 8
Grad Ljubljana Foto: Pixabay

Ljubljana je pre nekog vremena izabrana za najbolji grad za odgajanje dece, a o tome barem delimično svedoči prelepo i kreativno arhitektonsko delo Jureta Kotnika - vrtić Kekec.

Prema našem aktuelnom zakonu, da bi trudnica dobijala punu platu za vreme porodiljskog odsustva mora da ima 18 meseci vezanog radnog odnosa, pre trudnoće, dok je u Sloveniji drugačije: posmatrajući prethodne 3 godine, morala je da bude zaposlena bar godinu dana.

Buduće mame u ovoj zemlji imaju pravo na 12 meseci porodiljskog bolovanja, kao i naše, i žena mora da ga otvori mesec dana pred termin porođaja. Za novčanu sumu koju će dobijati u tom periodu, računa se prosek poslednjih 12 meseci bruto plate.

Prva tri meseca dobija 100 odsto, a preostalih devet meseci mame dobijaju 90 procenata od tog iznosa. Postoji limit za najmanje i najveće isplate: najmanja isplata koju žena na porodiljskom odsustvu može da dobije je 543 evra, a najveća - 1.565 evra.

Kada je postojeći vrtić u jednom od najnaseljenijih delova Ljubljane postao krcat, gradska uprava je odlučila da proširi njegov prostorni kapacitet, dodajući mu još dve boravišne jedinice sa zajedničkim servisnim delom. Ideja je bila da novi prostor bude prijatan i bezbedan za boravak predškolaca, a Kotnik je rešio da ga oplemeni bojama.

Živopisne lamele na drvenoj fasadi mogu da se okreću, čime omogućavaju deci da sami stvaraju izgled fasade njihovog vrtića. Podstiču kreativnost i samoinicijativu, i za cilj imaju da prikažu promenljivost i prilagodljivost.

beba, dečak, dete Foto: Pixabay.com

Jedna mama iz Srbije, koja živi u Sloveniji, za Centar za mame je govorila o svom iskustvu tamo.

- Slovenija je dobra zemlja za trudnice, mame, decu i porodice. Ova zemlja ima najveću stopu zaposlenosti mama male dece sa punim radnim vremenom, u Evropi, ali i najmanju razliku u visini plate u odnosu na njihove muške kolege - kaže Sandra.

Dodaje da samo 13,1% Slovenki radi pola radnog vremena.

Takođe, jedno od roditelja ima pravo da uzme 260 dana za negu deteta odmah po isteku porodiljskog, a visina dodatka za brigu o detetu određuje se na osnovu prosečne plate koju je roditelj primao u prethodnih 12 meseci.

Kaže da je s pravom zovu "mala Švajcarska", jer je puna parkova i zelenila, svuda se stigne brzo, i idealna je za porodični život u svako doba godine.

- Biti trudnica i mama u Sloveniji je lepo, lako i jeftino – ako imate makar osnovno zdravstveno osiguranje (a imate ga ako ste legalno u državi). Trudnici su pokriveni svi neophodni testovi, kontrole i pregledi, a lista toga se razlikuje u odnosu na godine i rizičnu grupu u kojoj se trudnica nalazi - kaže ova mama iz Srbije.

- Trudnoću sam vodila državno u Sloveniji, ali sam išla nekoliko puta i kod svog privatnog doktora u Srbiji. Nisam morala, naravno, ali sam htela, jer je to moj doktor, neko koga poznajem. U Sloveniji mi je sve bilo pokriveno zdravstvenim osiguranjem, sve osim 4D ultrazvuka u 3. trimestru. Sandra kaže da država i te kako misli na trudnice, koje na preglede idu redovno - jednom mesečno.

Uslovi u porodilištu su, kaže Sandra, onakvi kakve je i očekivala. Medicinsko osoblje je stručno i ljubazno (intenzivna nega posebno), higijena odlična, mama i beba dobijaju sve što im je potrebno za tih par dana boravka: spavaćicu, uloške, mrežaste gaćice.

- Obavezno je tuširanje 2 puta dnevno i svaki put se dobija nova spavaćica, a uloške i gaćice imate u kupatilu stalno (jedno na dve sobe, u sobi su po 3 mame), beba ima pelene, kremice, garderobu. Imala sam sve spakovano za porodilište i muž je vratio torbu neotvorenu - kaže Sandra.

novorođenče, beba i mama, beba Foto: Pixabay.com

- U vrtiće se kreće obično sa 11 meseci, kada mami ističe porodiljsko. Postoje državni i privatni vrtići, i dodatna kategorija (privatno "čuvanje dece"), što je bio odličan način da Slovenija reguliše čuvanje dece i ozakoni ga tako da i roditelji budu zaštićeni, država dobije svoj deo, a oni koji su želeli da se bave čuvanjem dece, ali nisu želeli ili imali uslova za vrtić, na taj način mogu da pokrenu sopstveni posao - priča Sandra za Centar za mame.

Kaže da su državni vrtići odlično opremljeni, ali da su vaspitačice "ovakve i onakve", kao i svuda. Važno je napomenuti da opština Ljubljana sufinansira boravak u državnim vrtićima i do 90 odsto, i do oko 50 odsto u privatnim obdaništima. U zavisnosti od kućnog budžeta (da li su podstanari, oboje zaposleni i sa kakvim primanjima), zavisi i iznos sufinansiranja, a ide od 10 procenata.

- Finansijska pomoć Slovenije roditeljima ogleda se kroz nekoliko mogućih dodataka: roditeljski dodatak od oko 250 evra, koji se dobija prvih godinu dana detetovog života; zatim jednokratna pomoć po rođenju deteta od 280 evra, za kupovinu opreme za bebe; dečji dodatak koji važi do detetovog punoletstva, i obnavlja se svake godine; dodatak za velike porodice koji se isplaćuje jednom godišnje, a porodice sa troje dece dobijaju oko 380 evra, i tako dalje.

Ukoliko je roditelj primoran da napusti posao ili radi kraće radno vreme zbog nege bolesnog deteta, sledi mu mesečna nadoknada u iznosu od oko 740 evra ili manje, u zavisnosti od situacije.

Budući da sve više naših ljudi odlazi u Nemačku, ili je već tamo, nije na odmet pomenuti ni situaciju u ovoj zemlji kada je reč o trudnicama, odnosno porodiljama.

Za vreme porodiljskog odsustva žena dobija punu platu i na nju imaju pravo sve žene, čak i one koje imaju ugovor o obavljanju prakse. Porodiljsko bolovanje traje šest nedelja pre termina i još osam nedelja nakon porođaja, a zarada se računa na osnovu tromesečnog proseka neto zarade žene, i to tako što zdravstveno osiguranje pokriva 13 evra dnevno, a ostatak poslodavac.

Pravo na odsustvo nakon rođenja deteta može da se koristi u ukupnom periodu od 3 godine i oba roditelja imaju jednaka prava na njega. Plaćena roditeljska nadoknada traje 14 meseci.

Kao i u Sloveniji, i u Nemačkoj postoji minimalna novčana naknada koju porodilja dobija, a to je 300 evra. Najviši iznos je limitiran na 1.800 evra.

Ukoliko su prihodi u domaćinstvu bili veći od 500.000 evra bruto u toku prethodne godine, onda pravo na roditeljsku naknadu ne postoji.

Video: Novak Đoković otvorio vrtić uz ovacije mališana

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Duka

    6. mart 2020 | 06:34

    To kazete vi koji Sloveniju vidite samo preko tv I vrsite neja tamo istrazivanja. Budite tamo dva- tri meseca, zivite da njima pa cete videti koliko su idealni . Katastrofa od drzave.

  • Ivica

    6. mart 2020 | 09:50

    Covece svakacast tako brine drzava,Srbijo ugledaj se barem 50%na Sloveniju.

  • y

    6. mart 2020 | 08:41

    Sve je tako kao što je gospoda rekla u Sloveniji

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>