• 4
 ≫ 

Srećan 8. mart! Ovde je novac i dalje muškog roda

 ≫ 

I dalje postoji velika razlika u zaradama. Investicije, penzije, kreditne kartice i osiguranje vozila su kategorije kod kojih su razlike između polova najveće.

  • 4
Devojka na poslu, posao, kancelarija

Foto: Shutterstock

Zarade žena u našim preduzećima, prema Republičkom zavodu za statistiku, znatno zaostaju za onima koje primaju njihove muške kolege, mada imaju istu stručnu spremu.

Možda je i gore to što međunarodni dan žena 8. mart žene sa ovog podneblja dočekuju u uverenju da je u redu da imaju niže plate od muškaraca. I to konkretno u ovom regionu misle da im pripada za 138 evra manja zarada nego njihovim muškim kolegama, pokazalo je Regionalno istraživanje tržišta rada za 2019. godinu.

Kompanije koje imaju više žena na menadžerskim pozicijama zarađuju bolje, a veliki broj dama direktora znači i jači rast prihoda, kao i veće profitne marže, pokazuju nedavna istraživanja. Ipak, kako stručnjaci tvrde, razlike u zaradama i to oko 20 odsto u korist muškaraca i dalje su prisutne širom sveta, dok oni preovlađuju na čak 70 odsto menadžerskih i direktorskih pozicija kod nas.

Žene su s druge strane savesnije i odgovornije u poslu, lakše prave dogovore, a pre bi se zauzele za kolegu.

Analitičari Kredi svisa su u istraživanju 3.000 kompanija iz 56 zemalja sveta, zaključili da su u poslednjih pet godina kompanije u porodičnom vlasništvu s barem jednom ženom kao direktorom, svake godine zabeležile bolje poslovne rezultate od onih kojima upravljaju isključivo muškarci.

Direktorska i funkcionerska mesta u našoj zemlji uglavnom drže muškarci i to čak 71 odsto njih, u odnosu na 29 odsto žena. Dame preovlađuju u oblasti umetnosti i nauke, ali i u administrativnim poslovima gde ih je 60 odsto, pokazuju podaci RSZ.

Na mašinskim postrojenjima kao i u zanatskim poslovima preovlađuje muški pol, dok u uslužnim i trgovačkim ženski.

Stopa zaposlenosti žena u Srbiji iznosi 38,1 odsto, što je za 14,7 procenata manje od stope zaposlenosti muškaraca (52,8 odsto). Kada je reč o ženama i muškarcima koji su u braku, rodni jaz je znatno manji, i to u korist žena - stopa zaposlenosti kod udatih žena iznosi 68 odsto a kod oženjenih muškaraca 64 odsto, kažu poslednji dostupni podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Dvostruko je veći broj muškaraca koji su "sami sebi gazde", pa je tako njih 28 odsto samozaposleno u odnosu na 13 odsto žena koje su "svoji vlasnici" kada se govori o poslu.

Ispitivanje o tržištu rada koje smo pomenuli na početku teksta obuhvatilo je 4.147 ispitanika, a sproveli su ga vodeći sajtovi za zapošljavanje iz četiri zemlje u vreme trajanja Regionalnog online sajma zapošljavanja: Poslovi Infostud (Srbije), MojPosao (Hrvatska), Posao.ba (BiH) i Vrabotuvanje.com.mk (Severna Makedonija).

Istraživanje je pokazalo da žene iz ovih zemalja smatraju da je prihvatljivo da imaju platu u iznosu od 671 evra u proseku, dok su se muškarci izjasnili da očekuju bar 809 evra. Generalno gledano, u regionu je prosečna očekivana zarada od 725 evra.

Devojka na poslu, posao, kancelarija

Foto: Shutterstock

Žene često misle da manje vrede jer nemaju jednaku startnu poziciju da dokažu suprotno i da u takvim okolnostima – bez podrške i sa brojnim ograničenjima, neminovno je da kao rezultat imamo niža očekivanja žena.

U ovom regionalnom istraživanju žene su se izjasnile da su im međuljudski odnosi na poslu najvažniji, dok je muškarcima na prvom mestu plata. Istovremeno, muškarci manje brinu za svoje radno mesto od ženske populacije. Posebno je interesantno, a to su pokazala neka ranija istraživanja, da čak i one žene koje imaju višu školsku spremu u odnosu na svoje kolege muškarce, takođe očekuju nižu zaradu.

Krajem prošle godine, udruženje za ženska prava "Fawcet Society" predložilo je da poslodavci kažu svojim radnicama ako su za isti posao manje plaćene od muških kolega, tvrdeći da tajnost plata dodatno podstiče nejednakost.

Udruženje je pozvalo na donošenje zakona kojim bi firme bile u obavezi da otkriju plate muških radnika.

Inače, žene u Evropskoj uniji i dalje u proseku zarađuju 16 odsto manje nego muškarci. Ta cifra je za 0,2 procentna poena manja u odnosu na prethodnu godinu.

Kakva je situacija u vašem preduzeću? Da li žene manje zarađuju?

Video: Veza na poslu koja ne mora da bude opasna po vas... Naprotiv!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    8. mart 2020 | 08:12

    Ja neznam ni jednu zenu da ima manju platu od muskarca za isti posao,cak ih znam koje imaju vecu platu i bolji status u firmi

  • Ha

    8. mart 2020 | 08:54

    U Srbiji se vise ne zna koje vise ugrozen zene ili gejevi

  • Maki

    8. mart 2020 | 13:13

    Eee da je Adam zajebo Evu i dao joj jabuku da pojede tad nebi imao ništa protiv da bude izjednačeno što se tiče plate, a i nebi imao ništa protiv da zene puste bradu😊

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>