• 0

Čudan preokret: Naši radnici mogli bi da zamene Kineze, kako bi se Preljina-Požega završio u roku

Korona virus ugrožava svetsku ekonomiju, pa u vladi Srbije postoji zabrinutost oko završetka započetih radova

  • 0
Građevinari, Građevinski radnici, zidari, gradilište Foto: Shutterstock

Ukoliko dođe do značajnijeg uticaja korona virusa na dopremanje opreme i dolazak radnika iz Kine, kompanije iz te zemlje koje rade na infrastrukturnim projektima u Srbiji nagovestile su da će, ako se ukaže potreba, u većoj meri angažovati srpske izvođače i na taj način nadomestiti kinesku radnu snagu.

Nedavno su iz Vlade izrazili zabrinutost u vezi realizacije projekta izgradnje puta Preljina-Požega, jer virus ugrožava svetsku ekonomiju.

U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, na pitanje Tanjuga da li na projektu Preljina-Požega ima dovoljano angažovanih radnika i opreme i da li postoji kašnjenje u realizaciji ovog projekta, kažu da će "Putevi Srbije", kao investitor, i kineska kompanija "China communications construction company" kao izvođač radova, učiniti sve u okviru svojih nadležnosti da ne dođe do probijanja roka za izgradnju ovog koridora.

Podsećaju da je reč o kineskoj kompaniji koja je nedavno, 18. decembra 2019, završila deonicu auto-puta Miloš Veliki od Surčina do Obrenovca, pre ugovorenog roka.

U svakom izvođačkom ugovoru, inače, postoji standardna klauzula "viša sila", na koju ugovorne strane mogu da se pozovu i primene, ukoliko se za to dokazano ispune uslovi, objašnjavaju u Ministarstvu.

Podsećaju da je 20. februara održan sastanak predstavnika Ministarstva sa svim kineskim kompanijama koje su angažovane u Srbiji i na kojem je razgovarano o mogućim rešenjima za probleme uzrokovane epidemijom u Kini.

Video: Sledite uputstva Ministarstva zdravlja i smanjite rizik od zaraze korona virusom

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>