• 5
 ≫ 

Firme počele da šalju zaposlene da rade od kuće - nove mere zbog korone u Beogradu

 ≫ 

Kompanije mahom poslale kući svoje radnike

  • 5
Korona virus, firme, mere predostrožnosti Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Posle registrovanih novih slučajeva zaraženih korona virusom, mnoge kompanije u Srbiji pojačale su mere predustrožnosti kako bi zaštitile svoje zaposlene.

Zaposleni svih firmi koje posluju u zgradi u centru Beograda u kojoj su u ponedeljak otkrivena dva obolela od koronavirusa, poslati su da rade danas od kuće.  Da podsetimo, reč je o dve ženske osobe koje su bile u kontaktu sa ženom iz inostranstva, tačnije iz Švajcarske. One su izolovane u Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbija, a sve njihove kolege su u toku jučerašnjeg dana testirane na korona virus.

Zbog opasnosti od širenja zaraze, zaposleni svih firmi koje posluju u istoj zgradi danas će raditi od kuće a prostorije će biti detaljno dezinfikovane.

Iste mere u utorak je preduzelo nekoliko beogradskih kompanija - neki su poslali radnike na dan rada od kuće, a neki na dve nedelje. 

Dodatno, mnoge druge kompanije, pretežno IT, podučavaju zaposlene da koriste servere u kućnim uslovima. One koje to sebi ne mogu da priušte zbog vrste posla i same industrije, zatvorile su kantine i kafiće u okviru preduzeća.

Masovno se preporučuje zabrana službenih putovanja, kao i primanje gostiju, odnosno stranih partnera. Striktno se preporučuje zaposlenima da sastanke sa strankama svedu na isključivo neophodne.

Rukovanje je gotovo ovih dana iskorenjeno. Sastanci se obavljaju uglavnom putem video kola, a neke firme svojim zaposlenima plaćaju taksi prevoz kako bi izbegli javni.

Dodatno, sve higijenske mere su pojačane kako u samim kancelarijama, tako i prilazima firmama. To podrazumeva posebne evidencije na ulazima u prostore kompanije.

Takođe, neke kompanije svoje zaposlene koji su protekle dve nedelje putovali u inostranstvo, a naročito zemlje visokog rizika po pitanju korona virusa (Italija, Južna Koreja, Francuska, Španija, Nemačka, SAD) preporučuju da o tome obaveste nadređene.

Putovanja u Kinu kompanije su mahom zabranile.

Svi stolovi i stolice na kraju radnog vremena trebalo bi da budu prazni, sve lične stvari i kancelarisjki materijal dezifinkovan i smešten u ličnim ormarima.

Dodatno čišćenje svih metalnih površina koje sprovode radnici održavanja dezinfekcionim sredstvima. Kompletno večernje provetravanje čitavih zgrada. Menjanje filtera komora vazduha. Pojedine firme su u procesu nabavke infracrvenih toplomera radi rane detekcije povišene temperature.

Zajednička poruka je da je prevencija od ključne važnosti; lična i higijena radnog prostora, kao i izostanak sa posla u slučaju pojave simptoma kako bi se sačuvalo zdravlje kolega.

Video: Pogledajte kako virus može lako da se proširi van bolnice: Vodite računa o higijeni ruku

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrmot

    11. mart 2020 | 12:25

    A zasto se ne napise u kojoj firmi rade, Huawei ste odmah objavili? Mozda je neko dolazio u kontakt sa zaposlenima pa da zna, kako bilo sta moze da se spreci ako krijete?

  • Zile

    11. mart 2020 | 16:28

    Ja sam vec gotov.Putujem bez maske,koju inace niko ne nosi u busu.Radim svaki dan sa ljudima.Neki vec kaslju i nije im dobro.A nase preduzece bas briga sta ce sa nama biti.Mi smo potrosni materijal.Takva je slika cele Srbije.

  • Mi

    11. mart 2020 | 14:54

    Moja mene nece poslati da radim od kuce taman da umrem 100puta i ovako mi deru kozu sa ledja

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>