• 0
 ≫ 

Pandemija zavladala berzom: Dau Džons pao u kandže "medveda"

 ≫ 

Nastupilo "tržište medveda", izbrisano sve što je zarađeno u toku dana

  • 0
Financial Markets Wall Street Akcije opet naglo pale/Foto: Tanjug/AP

Rasprodaja akcija izazvana korona virusom gurnula je indekse na berzama na novi minimum, jer je investitore pritisnuo strah od brzog širenja zaraze i neizvesnost po pitanju kakav će biti fiskalni odgovor Vašingtona da se spreči usporavanje ekonomskog rasta zbog epidemije.

Dau Džons ponovo je pao i sada je niži za 20% u odnosu na rekordni maksimum koji je postavio sredinom februara.

Trgovanje na ovoj berzi zatvoreno je sa padom od 1.466 bodova ili 5, 9 odsto. U jednom trenutku pad je išao do 1. 690 bodova.

Indeksi ove berze pali su na tržište medveda, odnosno stanje kada se akcije naglo rasprodaju. Inače, pad od 20 odsto smatra se tržištem medveda na Volstritu.

Akcije su tako izbrisale sve dobitke od utorka. Strahovi od korona virusa ponovo vladali na tržištima, pošto je Svetska zdravstvena organizacija globalnu epidemiju označila pandemijom.

S&P 500 pao je 4,9%. Indeks je nakratko pao na teritoriju tržišta medveda u poslepodnevnim trgovanjima.

Nasdak zatvorio je trgovanje sa 4,7%.

Međutim, većina investitora zvanično ne priznaju tržište medveda sve dok ta vrednost (pad od 20 odsto) ne bude registrovana kad zvono oglasi kraj trgovanja.

- Paniku možemo primeniti na tržištu akcija -rekao je Džeri Brakman, glavni direktor za investicije kompanije First American Trust.

- Veliko pitanje za većinu ljudi je da li smo već na dnu? Mislim da smo tamo tek na pola tog puta -

Inače, ne postoji precizna definicija medveđeg tržišta, ali jedno od opšte prihvaćenih tumačenja je da to predstavlja pad cena akcija, ili indeksa od 20 posto ili više u periodu od najmanje dva meseca.

Pogledajte u našoj galeriji neprocenjive face brokera: 

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>